Centrumhandelaars zijn gekant tegen ingrepen mobiliteitsplan en willen dialoog

Centrumhandelaars hebben kritiek op mobiliteitsplan:“Andere rijrichting in Tolpoortstraat? Niet zonder tunnel aan te leggen”

Centrumhandelaars hebben kritiek op mobiliteitsplan:“Andere rijrichting in Tolpoortstraat? Niet zonder tunnel aan te leggen”

Omdat er nu weer wat ‘schwung’ zit in de handel in het centrum, zijn de handelaars niet zo happig op veranderingen. Foto: jdv

Deinze -

“Wij zijn niet tegen een mobiliteitsplan, maar houden niet van half afgewerkte”, zegt Wim Lanneau namens de centrumhandelaars. Zo vinden ze dat het omkeren van de rijrichting in de Tolpoortstraat veel te vroeg komt. Eerst moet er aan de Sint-Martinuskerk een tunnel voor doorgaand verkeer worden aangelegd.

Het mobiliteitsplan doet bij veel centrumhandelaars vragen rijzen. Dat bleek op een infosessie in zaal Westkouter. De handelaars dringen alvast aan op een dialoog vooraleer de plannen worden uitgevoerd. “Wij zijn niet tegen een mobiliteitsplan, maar houden niet van half afgewerkte zaken”, zegt Wim Lanneau. “De proefopstelling of verandering van rijrichting in de Tolpoortstraat komt veel te vroeg. Een plan kan maar goed uitgevoerd worden wanneer de rest van de ingrijpende maatregelen die daarmee gepaard, klaar zijn.”

Files aan rotonde

In het geval van de Tolpoortstraat denk ik dan aan het verminderen van de parkeerplaatsen van tweehonderd naar vijftig, aan de signalisatie en aan het ontbreken van de tunnel onder de rotonde aan de Martinuskerk”, aldus Lanneau. “Aangezien je in de Tolpoortstraat van de Leie naar de N43 zal moeten rijden, zal het verkeer nog meer stroppen aan de rotonde aan de Sint-Martinuskerk. Iedereen moet langs daar om via de Tweebruggenlaan naar het centrum te rijden. Laat eerst die werken aan de tunnel uitvoeren.”

“We voelen ons daarin gesterkt door wat er in Oudenaarde is gebeurd”, klinkt het. “Daar krabbelde het stadsbestuur na zes maanden terug. Daar zien ze in dat ze met sommige plannen veel te voorbarig hebben gehandeld. We spreken trouwens niet namens Unizo alleen. Wij willen inspraak.”

Knip aan station

“Tot nu toe ontvingen we weinig feedback”, zegt Lanneau. “Een infosessie zoals de stad die geeft, moet veel meer zijn dan het bekendmaken van het veranderen van de rijrichting in de Tolpoort- en Poelstraat. Momenteel zit er weer wat ‘schwung’ in het handelsleven in het centrum, maar dat wordt op de helling gezet. Als mensen zien en ervaren dat weer alles wordt veranderd, dan gaan ze weer wegblijven en andere winkelcentra opzoeken.”

En daar houdt het niet bij op. “Ook de knip aan het station baart ons zorgen”, aldus Lanneau. “We hebben niets tegen het feit dat het fiets- en voetgangersverkeer wordt gestimuleerd, maar niet iedereen is zo mobiel. We vragen dat de stad het plan met ons doorneemt en eventueel aanpassingen laat uitvoeren. We begrijpen niet waarom alles nu vlak voor de verkiezingen rond moet zijn.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio