Vlaanderen voorziet 600.000 euro voor renovatie kerkinterieur

Vroeger dan verwacht centen voor renovatie Sint-Stefanuskerk

De kerk ziet er stralend uit, maar het interieur is dringend aan een opknapbeurt toe. Foto: if

Dentergem -

Het interieur van de Sint-Stefanuskerk wordt binnenkort volledig vernieuwd. De Vlaamse overheid kent hiervoor een subsidie toe van meer dan 600.000 euro. Als deze restauratiewerken achter de rug zijn, zullen alle Dentergemse kerken in het nieuw staan.

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van ruim 600.000 euro toe voor de restauratie van de Sint-Stefanuskerk in Dentergem. Tijdens een vijfde, en tevens de laatste, renovatiefase zal het volledige interieur gerestaureerd worden. De muren en gewelven zijn erg beschadigd en vervuild, onder meer door vocht. Het plafond en de muren krijgen een nieuwe verflaag. Op de muren werden in het begin van de twintigste eeuw wandschilderingen aangebracht. Die zijn nog nauwelijks zichtbaar en in bepaalde gevallen zelfs overschilderd. Deel per deel zullen de originele schilderingen terug blootgelegd worden.

Sneller dan verwacht

Vroeger dan verwacht centen voor renovatie Sint-Stefanuskerk
De kerk staat er wat verloederd bij. Foto: slr

Het restauratiedossier werd in 2014 ingediend na goedkeuring door de gemeenteraad. De toenmalige pastoor Dirk Crombez schatte toen dat de subsidie minsten acht jaar op zich zou laten wachten. Vier jaar later is het geld er nu toch al. “Dat is heel goed nieuws voor ons”, zegt de Dentergemse pastoor Hendrik De Leersnijder. “De andere drie kerken in de gemeente zijn intussen al helemaal gerestaureerd, alleen Dentergem zelf bleef nog achter. Met de toegekende subsidie kunnen we eindelijk starten. De Sint-Stefanuskerk is een prachtig gebouw, dus het was spijtig dat de binnenkant in zo'n mindere staat is.”

De uitvoering van de werken zal alvast nog even op zich laten wachten. Nu volgt nog een actualisatieperiode en moet de aanbesteding nog gebeuren. De werken zelf worden geraamd op 250 werkdagen.

Geen ontwijding

Vroeger dan verwacht centen voor renovatie Sint-Stefanuskerk
De gewelven in het schip bladderen af. Foto: slr
Vroeger dan verwacht centen voor renovatie Sint-Stefanuskerk
Een laagje verf zal meer dan welkom zijn. Foto: slr

“Het eindresultaat zal waarschijnlijk pas voor over een drietal jaar zijn”, zegt De Leersnijder. “Maar dan zullen we meteen vier ‘vernieuwde’ kerken hebben in onze kleine gemeente.” Tijdens de werken zullen de misvieringen mogelijk moeten uitwijken. De kerk wordt niet ontwijd en blijft na de werken in gebruik voor erediensten.

De Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk is gebouwd in 1855. De Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison tekende het ontwerp. Van de voorgaande kerk die op dezelfde plek stond bleef enkel de toren uit 1613 bewaard. Het is intussen al enkele decennia geleden dat het interieur een schilderbeurt kreeg.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio