Heibel in Belgisch basketbal: “Ik ben zijn cinema kotsbeu”

Heibel in Belgisch basketbal: “Ik ben zijn cinema kotsbeu”

Oostende-coach Dario Gjergja. Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Opschudding in het Belgische basketbal, want er zit een stevige haar in de boter tussen Charleroi en Oostende. Sébastien Bellin (manager Charleroi) haalde tijdens de confrontatie tegen Oostende ongemeen hard uit naar Oostende-coach Dario Gjergja. “Die man doet het Belgisch basketbal pijn met de manier waarop hij de scheidsrechter beïnvloedt met zijn cinema, ik ben het zat.” Oostende reageerde geschokt met een persbericht.

Het incident speelde zich af tijdens de rust in Oostende-Charleroi. “Ik heb de ballen om te zeggen wat iedereen in België denkt, maar niet durft zeggen”, fulmineerde Bellin. “De cinema van Gjergja is zielig en ik ben het zat om dat te zien. Ik wil dat de voorzitter van de Liga daar iets aan doet. Ik wil geen enkele ref meer zien die beïnvloed wordt door hem. Zijn gedrag heeft geen plaats in het Belgische basketbal.”

Bij Oostende kon men vanzelfsprekend niet lachen om de zware uitspraken van Bellin. De club reageerde in een omvangrijk persbericht op het hele voorval:

“Wij zijn als club geschokt door dergelijke grove, ongefundeerde en beledigende uitspraken aan het adres van onze coach. Dergelijke publieke statements aan het adres van onze coach en tegelijk onze club, maar ook de manier waarop de heer Bellin zichzelf persoonlijk opwerpt als “de witte ridder” ter bescherming van de Belgische scheidsrechters en hierbij tevens de voorzitter van de Euromillions Basketball League onder druk zet, zijn ongezien, beneden alle niveau en absoluut “not done”!”

Heibel in Belgisch basketbal: “Ik ben zijn cinema kotsbeu”
Dario Gjergja. Foto: BELGA

“Wij stellen ons dan ook de vraag of deze uitspraken van de heer Bellin wel gedragen worden door het bestuur en entourage van zijn eigen club? Een club die net als BC Oostende een club is met een grote traditie, een grote uitstraling en een groot sportief palmares! De club die nota bene op het einde van vorig seizoen zwaar heeft ingezet om precies Dario Gjergja (die toen einde contract was) voor meerdere seizoenen naar Charleroi te halen. Het bestuur en de toenmalige sportieve leiding waren toen ook niet blind voor het sportieve succes-parcours dat coach Gjergja (foto) aan het afleggen is sedert hij bij BC Oostende aan de slag is, maar ook de manier waarop!”

“Deze successen kwamen tot stand met steeds gemiddeld twee tot drie Belgische spelers op het terrein. Salumu, Serron, Gillet, Marnegrave, Muya, Boukichou, Kesteloot, Lasisi, Schwartz om de meest bekende op te noemen, kregen en of krijgen volop kansen om te groeien en door te groeien tot sterkhouder en om zich te tonen in België en in Europa! Coach Gjergja staat er in binnen- en buitenland voor bekend dat hij jonge spelers kan vormen en kansen geeft! Oostende is dan ook niet voor niets al meerdere jaren “hoofdleverancier” van de Belgian Lions als het over spelers gaat die nog in België actief zijn.”

Heibel in Belgisch basketbal: “Ik ben zijn cinema kotsbeu”
Charleroi-coach Sébastien Bellin. Foto: BELGA

“Als we ook nog eens spelers bijtellen die ondertussen in het buitenland spelen, dan loopt het aantal dat door de handen van Gjergja zijn gepasseerd nog verder op. Wij denken dat het het vrij duidelijk is wat de verdiensten zijn van coach Gjergja voor het Belgische basketbal. Dit feit alleen al toont aan dat de beschuldigende vingerwijzing van Sébastien Bellin, dat coach Gjergja het Belgische basketbal “pijn doet”, gewoon nergens op slaat! Wij kunnen alleen maar besluiten dat de Heer Bellin met dergelijke beweringen bewust “imagoschade” wil berokkenen aan onze coach en onze club!”

“Bovendien beweert hij dat hij “er persoonlijk zal op toezien” dat scheidsrechters zich niet langer zouden laten beïnvloeden. Enerzijds vragen wij ons af hoe de heer Bellin dat wil bewerkstelligen vanuit zijn functie als clubmanager en anderzijds of hij soms de mening is toegedaan dat de huidige verantwoordelijken van het scheidsrechterskorps hier niet toe in staat zouden zijn?”

“Sport is emotie en emotionele coaching is van alle tijden en in alle sporten. Scheidsrechters beschikken heus wel over voldoende ruggengraat om op dit niveau correct te functioneren en zich niet te laten beïnvloeden. Als slot kijken wij ook uit naar de reactie van de Liga omdat het huishoudelijk reglement van Euromillions Basketball League een duidelijke gedragscode stipuleert met vastgelegde sancties voor mensen die zich hieraan bezondigen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.