Gloednieuwe ‘Cies, de polies’ houdt zwerfvuil weg van de Heirweg

Gloednieuwe ‘Cies, de polies’ houdt zwerfvuil weg van de Heirweg

In de Zedelgemse wijk Heirweg houden Camiel Van Hoecke en enkele medebewoners de buurt al jaren kraaknet. Foto: mvn

Brugge / Zedelgem -

De wijk Heirweg in Zedelgem zet ‘Cies, de polies’ in in de strijd tegen zwerfvuil. Leerlingen van het VTI Brugge gaven Cies een nieuw likje verf. “We houden de buurt kraaknet. Dat is voor iedereen aangenaam”, klinkt het bij Camiel Van Hoecke en zijn crew.

Dankzij de vijfdejaarsstudenten schilder- en decoratiewerken van het VTI Brugge schittert ‘Cies, de polies’ weer in al zijn glorie. “Onder leiding van leraar Soraya Maertens smukten de leerlingen met veel plezier de ‘sjampetter’ op. Ze wisten ook waar ‘Cies’ voor staat”, zegt coördinator Johan Desloovere van de afdeling schilder- en decoratiewerken.

“Uiteraard zijn we heel blij met onze nieuwe ‘Cies’. Met dank aan de leerlingen van het VTI”, zegt Camiel Van Hoecke. Al zeven jaar op rij houdt hij samen met enkele dappere bewoners de buurt schoon. “De voorbije jaren vulden we telkens zeven à acht containers met zwerfvuil. Autoruiten, dode kippen, een WC-pot, vrouwenlingerie,... We vonden het allemaal.”

Het valt op dat er langs de Diksmuidse Heirweg veel minder zwerfvuil te vinden is. “Dat heeft alles te maken met de tractorsluis die sinds vorig jaar de weg afsluit”, zegt Van Hoecke. “Initiatieven zoals zwerfvuilallianties, statiegeld en boetes kunnen helpen, maar het gaat vooral om bewustmaking en een andere mentaliteit. Hier in Zedelgem kunnen verenigingen een berm adopteren. Zo engageren ze zich om bermen proper te houden. Positieve initiatieven hebben altijd effect. Op de Heirweg werken wij er dan ook graag aan mee.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio