Bewoners krijgen inspraak over masterplan stationsomgeving tijdens infomarkt

Erembodegem verdient een beter station, zoals in dit model-land

Er komt een gebouw aan elke kant van de sporen. Foto: List en Lola

Aalst / Erembodegem -

Wordt het station het nieuwe centrum van Erembodegem? Als het van de ontwerpbureaus List en Lola afhangt, wel. Inwoners mogen hun mening geven over het masterplan dat de toekomst van de grootste deelgemeente van Aalst uittekent.

Het nieuwe station zou bestaan uit twee gebouwen (aan beide zijden van het spoor) en een publiek plein. In het westelijke gebouw wordt voorzien in parkeergelegenheid (190 plaatsen), winkels, een café, kantoren en een evenementenruimte. In het oostelijke gebouw komen vooral appartementen.

“De lobby's van de twee gebouwen kunnen ondergronds aansluiten op de voetgangerspassage onder het spoor”, heet het in het plan van ontwerpbureaus List en Lola. De groep won het van drie andere genomineerde bureaus in een wedstrijd die de stad Aalst met de Vlaamse Bouwmeester uitschreef.List en Lola vergelijkt Erembodegem met ‘kleinschalige Zwitserse steden.’

“Deze Zwitserse stations hebben een belangrijke stedelijke functie, hebben een hoge dichtheid, zijn comfortabel en multifunctioneel. Ze zíjn het stadscentrum. We zijn ervan overtuigd dat Erembodegem een beter station verdient.”

Bevolking geeft vorm

Voorts pleiten List en Lola voor extra voetgangers- en fietsersbruggen over de Dender.“Dit is nog maar een visietekst”, benadrukt schepen van Stadsvernieuwing, Ann Van de Steen (SD&P). “Bedoeling is dat de bevolking het dorp van de toekomst zélf mee vorm kan geven. De stad wil na de infomarkt (zie onderaan) zowel korte- als langetermijnplannen op papier zetten.”

Voor de infomarkt schreven al veel inwoners en handelaars in.

“Het stationsproject oogt ambitieus, maar ik denk dat het belangrijk is in extra parkeerruimte te voorzien. Daar hebben zowel bewoners als handelaars nood aan”, meent Steven van AD Delhaize.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio