Ouders zijn gewaarschuwd: kinderen riskeren modderbad in dit speelbos

Kinderen spelen op de natuurlijke spelelementen. Foto: dkr

Kortenberg / Meerbeek -

Het belooft een mooie lente te worden voor natuurminnend Kortenberg. Het avonturenpad in natuurgebied de Rotte Gaten is officieel geopend. Het project kostte 80.000 euro, waarvan 15.000 betaald door de provincie Vlaams-Brabant.

“Bij het begin van deze legislatuur hebben we ons voorgenomen om net als onze buurgemeente Bertem te investeren in een speelbos”, zegt schepen van Jeugd Harold Vanheel (N-VA). “Het was een werk van lange adem, maar het avonturenpad is nu open.”

De speeltuigen houden ‘riskante’ evenwichtsspelletjes in: wie valt, komt terecht in het zompige slijk van dit immer natte broekbos. Voor zij die liever op veilig spelen, is er een houten wandelpad dat uitsteekt boven het moeras.

“We hebben bewust niet gewerkt met kant-en-klare speeltuigen”, zegt Vanheel. “We kozen voor een terug naar de natuur en probeerden bijna alle spelelementen te vervaardigen uit boomstronken, wilgenhout en planken. Zo spelen we in op de trend om kinderen weer meer buiten te laten spelen. Voorts laten we kinderen en ouders kennismaken met de fauna en flora van de Rotte Gaten, een natuurgebied dat voorheen vrij gesloten was.”

Volgens voorzitter van Natuurpunt Kortenberg Ewoud L'Amiral bestaat 90 procent van het gebied uit moeras. “Dat maakt het moeilijk begaanbaar voor wandelaars, maar extra geschikt voor de avontuurlijke bezoekers. De vallei heeft een unieke natuurwaarde.”

De keuze om het speelbos in de Rotte Gaten aan te leggen, was nochtans niet vanzelfsprekend. “Onze gemeente is relatief bosrijk”, zegt Vanheel, “maar een groot deel van die bossen is privébezit. Ik ben aan de praat geraakt met Ewoud L’Amiral van Natuurpunt en samen hebben we voor de Rotte Gaten gekozen. Nu kan de jeugd spelenderwijs kennis maken met een van de mooiste plekjes natuur van onze gemeente.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio