Picknick uit protest tegen doorsteek wagens

Picknick uit protest tegen doorsteek wagens

De protestpicknick kon op veel belangstelling rekenen. Foto: rdb

Brussel -

Onder een stralend middagzonnetje daagden zondag heel wat buurtbewoners en sympathisanten op voor de protestpicknick aan de Handelskaai. Zij eisen dat de doorsteek voor wagens verdwijnt.

De buurt leeft al enkele maanden in onvrede met schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD), nadat die een doorsteek voor wagens had gepland over het fiets- en voetpad.

“Levensgevaarlijk”, zegt Thomas Defranc, een van de actievoerders. De Handelskaai werd door de buurt inmiddels herdoopt tot Doodskaai.

“Deze wandelpromenade werd drie jaar geleden ingevoerd en werd door iedereen zeer positief onthaald. Toen er tijdens Winterpret in een doorsteek voor wagens werd voorzien voor ‘enkele dagen’, konden we daar gerust mee leven. Maar ineens werd beslist om de doorsteek permanent te maken. En dat zonder de buurtbewoners te informeren. Dat zijn dingen die niet kunnen.”

Kinderen bijna overreden

Meer dan honderd sympathisanten daagden op voor een leuke picknick en om bij te praten. Er lag ook een petitie die ondertekend kon worden. “Eerder deze week hielden we al een mailactie waarbij we het stadsbestuur om uitleg vroegen en de gevaarlijke situatie aangekaart hebben. Het is hier nu al meermaals gebeurd dat kinderen bijna overreden werden”, luidt het. “Met onze picknick willen we twee dingen aankaarten. Vooreerst willen we dat de verkeerssituatie wordt teruggedraaid naar hoe ze was voor Winterpret. Voorts willen we aanklagen dat we plots voor voldongen feiten werden gesteld. Zorg tenminste voor communicatie met de buurt.”

Indien vanuit het stadsbestuur aan de actie geen gevolg wordt gegeven, beloven de bewoners dat ze nog verdere stappen zullen zetten. “In de vorm van een nieuwe picknick of nog hardere acties. Alleen hopen we dat het zo ver niet hoeft te komen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio