Cafébazen alweer boos op Termont: "U zou fier moeten zijn op de Overpoort"

Cafébazen alweer boos op Termont: "U zou fier moeten zijn op de Overpoort"

Foto: Carlo Coppejans

Gent - "De Overpoort is ook een deel van uw stad waar u fier op zou moeten zijn. Het is een spijtige zaak dat het niet zo is." De uitbaters van de Overpoort-buurt in Gent reageren met een boze open brief op enkele uitspraken van de Gentse burgemeester Daniël Termont.

Geachte Heer Burgemeester, met grote verontwaardiging vernam ik hoe u reageerde in de ‘Commissie Algemene Zaken van donderdag 12 april en hoe u zich, alweer, enorm negatief uitliet over de Overpoort.

Zo begint de open brief die Horeca Oost-Vlaanderen zondag uitstuurde, gericht aan Gents burgemeester Daniël Termont. Die verklaarde vorige week "nog altijd te wachten op het eerste voorstel van de uitbaters om de buurt effectief veiliger te maken".

"De vraag naar terrassen en autovrije straten is iets wat iedereen kan bedenken om meer pinten te verkopen. Maar stoelen en tafels uitstallen zal crapuul dat enkel naar de Overpoort afzakt om te vechten alleen maar meer wapens geven om elkaar de kop in te slaan."

Fier op zijn

Tim Joiris, voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen en eigenaar van een café in de Overpoortstraat, reageerde zondag verontwaardigd in een open brief.

"Moeten de terrassen op de Gentse Feesten dan misschien niet totaal verboden worden. Wie een hond wil slaan, vindt licht een stok. Waar geen rekening mee gehouden wordt is de verhouding tussen de grote massa volk die de Overpoort aantrekt en het beperkt aantal incidenten dat zich voordoet. Het is niet moeilijk om elk incident uit te vergroten en als negatief element te extrapoleren."

"De Overpoort is ook een deel van uw stad waar u fier op zou moeten zijn. Het is een spijtige zaak dat het niet zo is. In de afgelopen 40 jaar hebben ontelbare studenten er hun hart verloren en in de toekomst zal dat niet anders zijn. De bruisende universiteitsstad Gent is voor een groot deel te danken aan de professionaliteit van de horecabedrijven."

Decadance

Het zit er al maanden tegen tussen Termont, de Stad en de uitbaters van de Overpoort-buurt. Vorig najaar liepen de gemoederen al eens hoog op toen Termont het bekende café Decadance wou sluiten na een reeks politie-vaststellingen van drugshandel en -gebruik.

Er waren de zware politiecontroles in de herst en enkele weken geleden enkele forse uitspraken van Termont in de gemeenteraad. Er loopt momenteel een opdracht bij een Nederlandse organisatie, die een plan van aanpak aan het opmaken is voor de Overpoortbuurt, naar het voorbeeld van Stratumseind, een populaire uitgaansstraat in Eindhoven.

Lees hieronder de open brief van Horeca Oost-Vlaanderen

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio