“Tussen twee messteken smeekt ze nog, maar hij doet gewoon voort en lacht in haar gezicht”

25 jaar cel gevorderd tegen man (48) die zijn ex doodstak omdat ze hem uitlachte met bedprestaties

25 jaar cel gevorderd tegen man (48) die zijn ex doodstak omdat ze hem uitlachte met bedprestaties

Foto: aft

Blankenberge -

In de correctionele rechtbank in Brugge is het proces van start gegaan tegen Eddy Boerjan. De 48-jarige Blankenbergenaar moet er zich verantwoorden voor de moord op zijn ex-partner. Het Openbaar Ministerie eist 25 jaar cel.

Op 17 september 2015 had het ex-koppel nog eens afgesproken op het appartement van Eddy Boerjan, die zelf op de ontmoeting had aangedrongen “om nog eens te praten”. De beklaagde vroeg onder andere aan zijn ex Petra Vanaerde of hij enkele spullen kon terugkrijgen. Volgens Boerjan noemde het slachtoffer hem een sukkelaar. “Toen ze zei dat haar nieuwe vriend beter was in bed, sloegen naar eigen zeggen de stoppen door”, schetste de procureur in zijn requisitoir. Daarna begon de Blankenbergenaar zijn ex-vriendin te slaan, terwijl ze hem bleef uitlachen. Hij stak haar vervolgens dood met twee messteken.

Het openbaar ministerie hecht duidelijk weinig geloof aan de verklaringen van Eddy Boerjan, die twee keer met een mes van 21 centimeter in de hals van het slachtoffer stak. “Maar diep in zijn eigen vel snijden was duidelijk heel wat moeilijker”, verwees Bergez naar de vermeende zelfmoordpoging van Boerjan. Na de feiten schreef de beklaagde nog een afscheidsbrief naar zijn vader. “In het klad en in het net, terwijl het slachtoffer in zijn appartement ligt.”

Drie dagen op de lappen

Na de feiten stal Boerjan het geld uit haar portefeuille en ging er drie dagen mee op de lappen in zijn stamcafé in het Nederlandse Sluis. Toen hij terug naar huis keerde, werd hij ingerekend en aangehouden. De man zit sindsdien in de gevangenis.

De man was met de feiten op Vanaerde niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd al eens veroordeeld omdat hij een van zijn vorige exen om het leven probeerde te brengen met een dolk. De politie kon hem toen op het nippertje tegenhouden. Het psychiatrisch verslag is vernietigend voor Boerjan, dat stelt dat de Blankenbergenaar niet behandeld kan worden.

“Gokverslaafde agressieveling”

Maandagochtend kwamen de burgerlijke partijen aan het woord. Zij schetsten een vernietigend beeld van Boerjan. “Een gokverslaafde agressieveling die een monsterlijk plan beraamde om zijn ex te vermoorden. Een sadist ook. In de brief die hij na de feiten naar zijn vader schreef windt hij er geen doekjes om: ‘Mijn grootste troost is dat ze heel veel heeft afgezien. Ze heeft gesmeekt om haar leven en het was ik die haar uitlachte in haar gezicht.’ De enige tranen die hij na de feiten gelaten heeft waren er ongetwijfeld uit zelfmedelijden.”

De advocaten van de burgerlijke partijen hebben maandag in hun pleidooi hard uitgehaald naar Boerjan. Meester Sarah Leysen schetste een beeld van het slachtoffer en haar toxische relatie met de veertiger. “Petra is opgegroeid in een warm nest in Zwevegem. Ze heeft een hobbelig relatieparcours afgelegd en viel niet altijd op de juiste mannen.” Na het overlijden van haar vader in 2012 dronk Vanaerde steeds meer alcohol. Binnen haar relatie met de beklaagde ook steeds meer geïsoleerd.

“Kort lontje”

Het slachtoffer herpakte zich en verbrak de relatie met Boerjan. “Hij kon dat niet verkroppen en beraamde een plan om haar uit de weg te ruimen.” De advocate van de moeder en de zussen van Vanaerde wees er ook op dat de beklaagde vaker agressief uit de hoek kwam tegenover zijn partners. “Dat hij een kort lontje heeft, blijkt genoeg uit het dossier.”

Meester Jan Leysen pleitte dat Boerjan de feiten wel degelijk met voorbedachten rade pleegde. Zo kondigde hij meermaals aan dat hij zijn ex-partner iets ging aandoen. “Aan twee collega’s heeft hij zelfs gezegd dat, als hij niet kwam opdagen, hij waarschijnlijk in de gevangenis zou zitten.” Ook uit de keuze van het moordwapen blijkt dat Boerjan zijn daden gepland had. Het bewuste mes had hij bovendien in een salontafeltje verborgen. “Tussen twee messteken smeekt ze nog, maar hij doet gewoon voort en lacht in haar gezicht.”

De advocaat van de burgerlijke partijen verwees ten slotte ook nog naar het gedrag van Boerjan na de feiten. De beklaagde verborg de fiets van het slachtoffer en vergokte zelfs nog haar geld. “Vier dagen gaat hij op de lappen. Het was een monsterlijk plan, en dat is nog heel voorzichtig uitgedrukt.” Van uitlokking kan volgens meester Leysen ook absoluut geen sprake zijn.

“Zit in zijn aard om te kwetsen”

Meester Greet Coucke, advocate van de negentienjarige dochter van het slachtoffer, hekelde uitgebreid het karakter van de beklaagde. “Het zit in de aard van het beestje om zijn partners te kwetsen, daar bestaat geen pilletje voor.” De moord werd volgens de burgerlijke partijen gepleegd uit wraak. “Als hij ze niet kan krijgen, dan een ander ook niet.”

Eddy Boerjan beweert dat hij zelf vaak getreiterd en uitgelachen werd door zijn ex-partner. Meester Coucke las enkele sms-berichten voor om aan te tonen dat het net andersom was. “Vanaf nu is het oorlog”, klonk het onder andere. Tijdens een incident in het ziekenhuis bedreigde de beklaagde ook de nieuwe partner van het slachtoffer met de dood. “Ze wilde gewoon met rust gelaten worden en diende meermaals klacht in bij de politie.”

“Mijn wraak is zoet”

Volgens de advocate heeft Boerjan helemaal geen spijt van zijn daden. “Mijn wraak is zoet”, schreef hij in een brief aan zijn vader. De beklaagde schreef zelfs dat het een troost was dat zijn ex-vriendin geleden had. “Het is gewoon een monster en een gevaar voor elke partner.”

25 jaar

Procureur Christophe Bergez heeft maandagochtend een gevangenisstraf van 25 jaar gevorderd. Volgens het OM handelde Boerjan wel degelijk met voorbedachten rade. Om 13 uur mag de verdediging het woord nemen. Die zal uitlokking pleiten en de voorbedachtheid betwisten. De moeder en de dochter van het slachtoffer vroegen een schadevergoeding van 25.000 euro. De zussen vorderen elk een schadevergoeding van 5.000 euro. Voor de ex-partner van Petra Vanaerde werd 3.000 euro schadevergoeding gevraagd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees