De affiche die (te) snel af was en de nummerplaten die blijven suggereren: is dit ‘De Mol’?

De affiche die (te) snel af was en de nummerplaten die blijven suggereren: is dit ‘De Mol’?

Chaos, verwarring en vooral heel weinig geld in de groepspot. Dat is de korte samenvatting van aflevering vier van ‘De Mol’. De inzet was torenhoog, maar door een drang naar pasvragen en een slinkse saboteur eindigde de aflevering in Mexico City met een ontnuchterde groep. Slachtoffer van de week - Katrien - moest zonder kennis over de mol genadeloos naar huis. Maar wie is nu eigenlijk de saboteur? Met onze tips, de hulp van enkele opmerkzame Mollenvangers én de meest bizarre theorieën ooit, raken we met zijn allen misschien één stap dichter bij ‘De Mol’.

LEES OOK. Een torenhoge inzet, en de mol slaat weer genadeloos toe

Bedriegende ‘Big Baha’

Ofwel zijn de programmamakers razendsnel in het printen en photoshoppen van affiches, ofwel was de verdeling van de worstelproef gestuurd door de mol. “Pieter en Baha vertrekken meteen naar het adres waar ze hun dag moeten doorbrengen”, hoorden we de voice-over van Gilles De Coster immers zeggen. Te voet. Maar toch komen ze in de straat al een professionele poster tegen waarin hun deelname aan een wedstrijd Mexicaans worstelen, de Lucha libre, wordt aangekondigd.

Het kan natuurlijk, dat de productie op voorhand 21 affiches maakte, met alle mogelijke combinaties, om dan de juiste snel te gaan ophangen. Of kreeg de mol de opdracht om zichzelf (en zijn partner) in de groep zeker naar voren te dragen?

Even terug naar het moment waarop die keuze gemaakt werd. “Karate moet nog wel lukken”, zei Pieter twijfelend. Maar Bahador was snel, zonder enige discussie duidde hij zichzelf aan als tegenspeler van de priester. Joke had er nochtans wel zin in, en ook Lloyd stond nog ter discussie, maar Baha ging resoluut met de plaats lopen. Omdat hij wist dat zij met twee op de affiche stonden?

De affiche die (te) snel af was en de nummerplaten die blijven suggereren: is dit ‘De Mol’?

Mollende Lloyd

Tijdens de pakjesoefening ging alles mis. Lloyd en Pieter reden met hun kar rechtstreeks naar het verkeerde adres van ‘El Chino’. En laat Hector El Chino nu net de oprichter zijn van Los Topos, een reddingsorganisatie die tijdens de aardbeving van 1985 - inderdaad, die ene waarnaar Gilles verwees tijdens het vermelden van de geschiedenis van de Torre Latinoamericano - de mensen met hun blote handen van onder de brokstukken probeerde te krijgen. De vertaling van Los Topos: de mollen. En wie stuurde ons - letterlijk en figuurlijk - naar de mol? Lloyd, inderdaad.

De affiche die (te) snel af was en de nummerplaten die blijven suggereren: is dit ‘De Mol’?
Foto: VIER

Spurtende Steve

Weet je nog toen Steve begon te puffen en Katrien bijna vreesde dat hij een hartaanval zou krijgen? Het is nog maar van de vorige aflevering geleden dat de fitte arts amper een kilometer kon rijden op een hometrainer. Toch is Steve enkele dagen later al op miraculeuze wijze van zijn slechte conditie uit de vorige fietsproef genezen. Als het om pasvragen gaat, steekt de oudste deelnemer razendsnel enkele anderen voorbij op de trappen van het gebouw van 44 verdiepingen, zo merken ook sceptische Twitteraars op.

 

 

Platen over Pascale

Het begint een constante te worden: nummerplaten die naar Pascale verwijzen. In de vorige afleveringen vonden we U33-ASD op de wegrijdende wagens, een verwijzing naar een onderzeeër en een bouwfirma van marineboten. Ook het vluchtnummer AM-165 van aflevering 3 verwees naar een mijnenveger van de marine. Deze week zagen we echter iets anders: H07-AFM.

Deze week geen verwijzingen naar haar job als marine officier, maar wel naar haar acties in het spel. H07 is een type kabel, misschien wel dat type dat gebruikt werd tijdens de proef met de verfbom. En AFM? Wie dat ingeeft als zoekopdracht komt terecht op de website van een bedrijf met producten voor aquaria. De naam van het bedrijf? AFM Marine.

LEES OOK. (+) Vindt u de proeven in ‘De Mol’ soms ook zo ingewikkeld? Presentator Gilles De Coster mag het uitleggen

Falende Joke

Eerst dachten we dat het toeval was, maar het begint een beetje een constante te worden in de verdenkingen. Wie de populaire theorie ‘volg het geld’ in gedachten houdt, ziet één iemand ver achter alle andere kandidaten bungelen: Joke. In de eerste aflevering leverde ze 0 euro op, in de tweede amper 286 euro, in de derde verloor ze meer geld dan ze ooit al won en ook nu bracht ze amper 200 euro binnen. De huidige teller staat op 194 euro, terwijl de volgende kandidaat (Steve) bijna het driedubbele ophaalde. Daarmee is Joke de slechtst verdienende kandidaat van het hele seizoen: al vier afleveringen aan één stuk. En dat voor één van de schijnbaar “enthousiaste” en “gedreven” deelnemers. Verdacht!

Priester Pieter

En dan is er nog die ene muurschildering van Diego Riviera. ‘Sueno de una tarde dominical en la alameda central’ is de titel van het werk, zo blijkt na een zoektocht. Vertaald: ‘de droom van een zondagmiddag in het Alameda Park’. Volgens kunstkenners beeldt de surrealisitsche schildering een wandeling uit van talloze historische figuren door de tuin, op een moment dat vaak geassocieerd wordt met een uittocht uit de kerk op zondagmiddag. Ook de muurschildering zelf komt uit een kerk. En dat wijst dan weer opvallend in de richting van Pieter, toch? Of niet? Of toch?

MOL POLL. Wie is jouw hoofdverdachte na aflevering 4?

Oproep: heb jij nog iets verdachts gezien in aflevering 4? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S