Manager Charleroi excuseert zich voor uitspraken maar ‘gedrag van Gjergja moet effectief ingetoomd worden’

Manager Charleroi excuseert zich voor uitspraken maar ‘gedrag van Gjergja moet effectief ingetoomd worden’

Manager Sébastien Bellin met zijn coach Brian Lynch. Foto: BELGA

Charleroi -

Spirou Charleroi is in een persbericht teruggekomen op de uitspraken van haar algemeen manager Sébastien Bellin, zaterdag tijdens de pauze van de topper bij Oostende (88-63). Bellin legde een bom onder het Belgische basketbal door Oostende-coach Dario Gjergja ervan te beschuldigen met zijn explosief gedrag de scheidsrechters te beïnvloeden.

Oostende reageerde zondag geschokt op de uitspraken en sprak over ‘het toebrengen van bewuste imagoschade’. Spirou Charleroi biedt haar excuses aan en erkent dat Bellin de zaak beter kenbaar had gemaakt aan de Liga in plaats van in een tv-interview.

Bellin stuurde zondagmorgen ook al een mail naar de Liga en de voorzitter van Oostende om zich persoonlijk te verontschuldigen voor zijn uitspraken en de zaken die hij wilde vertellen in het interview te verduidelijken. “Het is belangrijk om, wat betreft de inhoud van de uitspraken van Sébastien Bellin, te speciferen dat de manager enkel het gedrag van de Oostende-coach jegens de scheidsrechters tegen het licht hield en het daarbijhorende gebrek aan respect voor de regels tijdens de wedstrijden van Charleroi tegen Oostende”, legde Spirou Charleroi uit. “Het is duidelijk dat de incidenten talrijk en buiten proportie zijn. Helaas wordt hier geen actie tegen ondernomen en dat zorgt voor ongenoegen bij onze sportieve staf en bij uitbreiding bij diverse actoren binnen het Belgische basketbal. Het is een publiek geheim dat zijn excessen op gedragsniveau moeilijk te controleren zijn voor de arbitrage. Dergelijke gedragingen worden in andere Europese competities niet getolereerd.”

Nooit in vraag gesteld

Charleroi besloot met de mededeling dat de overwinning van Oostende allerminst in vraag werd gesteld. “Nooit werd de overwinning van Oostende zaterdag, of de vele titels de voorbije jaren, in vraag gesteld. We profiteren van deze gelegenheid om Oostende nogmaals te feliciteren voor het geleverde werk. We vragen echter Dario Gjergja, één van de belangrijkste architecten van het Oostendense succes, om een meer ontspannen houding aan te nemen en te voldoen aan de regels die de Euro Millions Basket League stelt. Ook uitstekende prestaties op het terrein geven geen recht boven de regels uit te stijgen. De vele steunbetuigingen die we sinds zaterdag rond dit thema hebben ontvangen, lijken erop te wijzen dat dit ‘taboe’ dient te worden aangepakt. We staan ter beschikking van de Liga en alle clubs om hierover van gedachte te wisselen. Dit alles in het belang van het Belgisch basketbal, dat een positief spektakel moet blijven voor het familiaal publiek dat onze zalen bevolkt.”

De Pro Basketball League kwam ook met een reactie. Het betreurt de uitspraken van Bellin “ten zeerste, aangezien deze schade berokkenen aan beide clubs, in het bijzonder aan coach Dario Gjergja en aan het Belgisch basketbal in het algemeen.” De Liga vraagt dan ook beide clubs met aandrang om zich van elk publiek commentaar te onthouden.

LEES HIER de uitspraken van Charleroi-manager Bellin

“De clubs vragen de liga om actie te ondernemen en wij zullen zoals ons reglement bepaalt eerst en vooral een poging doen de clubs te verzoenen”, aldus voorzitter Arthur Goethals. “Dit incident is niettemin het bewijs dat de bepalingen in het charter of good conduct binnen het huishoudelijk reglement, dat als basis dient om de collegialiteit tussen de clubs te bevorderen, integraal sanctioneerbaar gemaakt moeten worden.”

Concreet betekent dit dat de Liga op de volgende Algemene Vergadering aan de clubs een voorstel zal doen om bepalingen uit het charter of good conduct uit het huishoudelijk reglement te lichten en integraal op te nemen als sanctioneerbaar (binnen de reviewprocedure) in het disciplinair reglement van de Liga.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.