Buitenspelfase blijft beroeren: professor ontkracht beeld dat ronde doet op sociale media

Buitenspelfase blijft beroeren: professor ontkracht beeld dat ronde doet op sociale media

Ook daags na de topper tussen Anderlecht en Club Brugge (1-0) blijft de afgekeurde Brugse gelijkmaker van Abdoulay Diaby voor beroering zorgen. Club Brugge-fans zetten Twitter op stelten met de bewering dat de lijn die de spits buitenspel zette, niet correct getrokken werd.

De Brugse gelijkmaker op het veld van Anderlecht werd in de slotfase van de topper afgekeurd voor buitenspel. De beelden toonden dat die beslissing correct, zij het extreem nipt was: Diaby stond letterlijk met een teen buitenspel.

Toch trekken Brugse fans dat in twijfel op sociale media. Zij beweren dat de lijn die bepaalde of de spits buitenspel stond, niet geheel recht getrokken werd. Op Twitter doet een foto de ronde die doet uitschijnen dat het doelpunt om die reden niet afgekeurd had mogen worden.

Professor: “Op basis van deze foto kan je geen conclusie trekken”

Maar daar moeten we niet op afgaan, zegt professor Philippe Smet (UGent). “Op basis van deze foto kan je eigenlijk geen conclusie trekken. Alles staat of valt met waar je het verdwijnpunt (waar alle lijnen ‘op oneindig’ samenkomen) legt. Op deze foto is enkel de middellijn beschikbaar, er is geen andere, heel duidelijke lijn op de foto te zien (doellijn bvb), en kan je dus niet zomaar het punt linksboven leggen waar het nu ligt.”

“Waarschijnlijk was de bedoeling om gebruik te maken van het feit dat het gras in banen gerold is, zodat je de dwarslijnen kan volgen (op voorwaarde dat die uiteraard mooi loodrecht op de zijlijnen liggen). Als je goed kijkt, dan zie je dat er gezeurd is bij de meest linkse stippellijn.”

Maar is de lijn dan wel correct getrokken? Dat is ook voor de professor moeilijk te bepalen aan de hand van het televisiebeeld. Hij vermoedt echter van wel. “Ik heb de lijn van het gras in het zwart getekend. Als je nu deze zwarte lijn laat snijden met de middellijn, dan ligt het verdwijnpunt veel verder, en is waarschijnlijk de door de VAR aangeduide lijn wel correct gepositioneerd.”

Buitenspelfase blijft beroeren: professor ontkracht beeld dat ronde doet op sociale media
De zwarte lijn die professor Philippe Smet tekende.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.