Zonnepanelen zo populair dat Nederlands elektriciteitsnet stroomoverschot amper aankan

Zonnepanelen zo populair dat Nederlands elektriciteitsnet stroomoverschot amper aankan

illustratie.

In Nederland zijn de laatste tijd zo veel zonneparken neergezet dat het elektriciteitsnet dit op sommige plekken amper aankan. Dat is bijvoorbeeld het geval in Zuid-Groningen en Noord-Drenthe. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT werkt daarom samen met de regionale netbeheerder Enexis aan maatregelen om daar meer capaciteit aan te bieden.

Geholpen door lucratieve subsidies overtreft de groei van zonne-energie in Nederland alle verwachtingen, bevestigt TenneT. “In 2017 werd een recordaantal zonneparken geplaatst. Deze trend lijkt zich de komende tijd voort te zetten”, klinkt het.

In het gebied rondom Stadskanaal, Gasselte en Musselkanaal in Groningen en Drenthe zijn momenteel zo veel zonneprojecten dat het net daar overvol begint te raken. Vandaar dat de netbeheerders met initiatiefnemers van zonneparken in gesprek gaan om te kijken of ze hun project niet beter ergens anders kunnen realiseren.

TenneT en Enexis voeren nu ook allemaal nieuwe berekeningen uit en dat moet dit najaar leiden tot een uitgewerkt gezamenlijk plan voor het oplossen van de knelpunten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees