Ex-Belgische kampioen herleeft: sterk in de Amstel, nu richting Luik “om er een aanval met een doel te plaatsen, niet om 100ste te eindigen”

Ex-Belgische kampioen herleeft: sterk in de Amstel, nu richting Luik “om er een aanval met een doel te plaatsen, niet om 100ste te eindigen”

Preben Van Hecke in de Amstel Gold Race. Foto: Photo News

Preben Van Hecke eindigde onverwacht twaalfde in de Amstel Gold Race. Een sterke prestatie van de Oost-Vlaming. Hij glipte mee in de vroege vlucht, reed een hele dag in de kijker en finishte dan nog voor heel wat favorieten als twaalfde. De Belgisch kampioen van 2015 liet onder meer Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert achter zich. Zondag in Luik-Bastenaken-Luik is de renner van Sport Vlaanderen-Baloise hetzelfde van plan. “Ik zal opnieuw met een doel aanvallen, niet alleen om in de kijker te rijden en dan 100ste te eindigen”, zegt hij.

Meer dan 250 kilometer in de aanval rijden, het doet wat met het lichaam van een renner. Niet met dat van Preben Van Hecke, die heeft er een dag later weinig last van. “Het is niet dat ik vandaag uitgebreid ga trainen, maar op zich valt de vermoeidheid wel mee hoor. Mijn benen zijn wat stijf, maar veel meer dan dat is het niet.”

Belgisch kampioen

Van Hecke kende in 2015 een uitschieter in zijn carrière toen hij voor Jurgen Roelandts en Greg Van Avermaet Belgisch kampioen werd. Sindsdien was het stil rond de Oost-Vlaming. Tot nu dus, zelf is hij niet verbaasd over zijn goede uitslag in de Nederlandse klassieker. “Ik reed al een goed en regelmatig voorjaar met goede uitslagen in de Brabantse Pijl (41ste) en in Gent-Wevelgem (27ste). Ook in de Ronde van Drenthe was ik goed.(3de). Dus ik wist dat ik dit kon als alles meezat.”

Even dacht de renner van Sport Vlaanderen-Baloise in de Amstel zelfs aan winnen. “Je weet waar je aan begint als je mee wilt zijn in de ontsnapping, maar je weet nooit waar je eindigt. Toen we meer dan vijftien minuten voorsprong hadden, zag het er goed uit. Ik dacht even aan de overwinning, maar ik wist dat het moeilijk zou worden. Mijn medevluchters waren ook sterk. We waren elkaar waard”, vertel Van Hecke.

Onvermoeibare Van Hecke

Op zeven kilometer van de aankomst op de laatste helling van de dag viel de onvermoeibare Belg nog eens aan. “Aan de voet van de Bemelerberg probeerde ik nog eens, maar het lukte net niet. Ik wist dat de grote namen, zoals Valverde, Sagan en Alaphilippe ook zouden aanvallen en ik wou nog wat meer voorsprong. Tevergeefs want uiteindelijk kwamen ze snel bij ons, maar ik heb er het maximale uitgehaald”, doet hij zijn verhaal.

Uiteindelijke finishte de ex-Belgische kampioen net voor Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet, zijn trainingsmaatje en mede-Parelvisser. Van die laatste kreeg hij ook felicitaties. “De andere Parelvissers feliciteerden mij, maar niets speciaals hoor. Ze waren vooral met hun eigen race bezig.”

Normaal gezien start Van Hecke niet in de Waalse Pijl, hij is eerste reserve. In Luik-Bastenaken-Luik wil hij zich opnieuw tonen en zelfs meer dan dat. “Ik wil eerst herstellen en dan nog wat trainen om er zondag in Luik-Bastenaken-Luik opnieuw te staan. Het plan is om opnieuw in de aanval te gaan. Maar dan wel een aanval met een doel. Niet een kwartier voor het peloton rijden om dan weer gegrepen te worden en 100ste te eindigen. Als ik mee ga in de vroege vlucht is het om ook een goed resultaat te rijden, niet alleen om de hele dag in de kijker te rijden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.