Ook acteur uit Le Huitième Jour liet zich creatief gaan

Kunst door mensen met mentale beperking lokt bezoekers naar chique winkelstraat

Kunst door mensen met mentale beperking lokt bezoekers naar chique winkelstraat

Acteur Pascal Duquenne is trots op het werk dat achter hem hangt. Foto: rdb

Brussel -

In tientallen boetieks van de Dansaertwijk hangen de komende weken kunstwerken, gemaakt door mensen met een mentale beperking. Het parcours, Dansaert Brut gedoopt, wordt in mei afgesloten met een veiling voor het goede doel.

En of hij fier is op zijn kunstwerk. Acteur Pascal Duquenne, hoofdrolspeler van ‘Le Huitième Jour’, glundert van trots wanneer hij in boetiek Joya Brussels zijn werk mag voorstellen. Samen met andere mensen met een mentale beperking maakte hij kunstwerken die de komende weken tentoongesteld worden in 36 boetieks in de Dansaertwijk.Het project kreeg de naam Dansaert Brut mee, verwijzend naar Art brut. Dat is een geheel van kunstproducties die ontsnappen aan culturele en esthetische normen. Vooral in gerenommeerde musea als het Centre Pompidou, Tate Modern of het MoMa maakt dit type kunst vandaag het mooie weer.

Unieke werken

De handelaars van de Dansaertwijk sprongen gretig op de kar voor het project. “We wilden deze atypische kunstenaars in de kijker zetten en tegelijk bezoekers aanzetten om de wijk opnieuw te komen ontdekken”, zegt Lieve Buyse van de handelaarsvereniging Dansaert en eigenares van Hatshoe.

De kunstenaars van dienst zijn, naast Duquenne, mensen van het Atelier Art Nivo uit Strombeek-Bever en de vzw Le 8ème Jour uit Brussel. “Ze getuigen van een enorme creativiteit en laten zich niet beïnvloeden door de blik van de ander. Met deze unieke werken tot resultaat”, zegt Clémentine Deferiere-Buggenhout, voorzitster van de vzw Le 8ème Jour.

Creatief uitleven

Bij hen verblijven in vijf verschillende vestigingen 38 personen met een mentale beperking in aangepaste appartementen. “Al bijna twintig jaar klopt ons hart voor deze stad. We willen dat onze mensen zich integreren in het bruisende stadsleven. Dan heeft het weinig zin om een vestiging in pakweg Watermaal-Bosvoorde te openen.”

Ook bij het Atelier Art Nivo moesten ze niet lang nadenken om mee te werken aan het project. “Bij ons komen al meer dan twintig jaar vooral mensen uit instellingen zich creatief uitleven. Vaak hebben die instellingen geen tijd of budget om zelf ateliers te organiseren”, zegt begeleidster Gerda Debuck.

Het parcours Dansaert Brut wordt op 17 mei afgesloten met een veiling in het Centrum voor Mode en Design, MAD. De opbrengst van de veiling gaat integraal naar de vzw Le 8ème Jour en het Cultuurcentrum Strombeek, waar Atelier Art Nivo gevestigd is.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio