Gent roept op tot hoffelijkheid in verkeer met enorme witte duim: "En niet alleen voor fietsers"

Gent - Een nieuwe campagne roept op tot meer hoffelijkheid in het Gentse verkeer. En niet alleen bij fietsers. “Er zijn roekeloze fietsers, dat zeker. Maar die heb je ook bij de auto’s of taxi’s.”

Sinds gisteren staat er een enorme witte duim aan de Coupure. Die roept fietsers en automobilisten op zich hoffelijker te gedragen tegenover elkaar en ‘wat vaker de duim op te steken’ als iemand bijvoorbeeld voorrang verleent.

De campagne is een initiatief van de Stad en kost 150.000 euro. Er zijn filmpjes gemaakt die worden getoond in de cinema's en aan de unief en hogescholen. De campagne zal een maand lopen.

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) benadrukt dat ze “niet enkel aan fietsers is gericht, maar aan alle weggebruikers.” Er zijn wel bordjes bevestigd, op ooghoogte van de fietsers, die oproepen voorrang te verlenen.

Klachten over asociaal fietsgedrag zijn dan ook vaak te horen sinds de invoering van het circulatieplan. Het aantal fietsers in de stad zwelt aan en dat zorgt voor wrijvingen met voetgangers en autoverkeer.

“Is er een mentaliteitsprobleem? Voor deel misschien”, zegt Wies Callens van de Fietsersbond. “Er zijn roekeloze fietsers, net zoals er roekeloze taxichauffeurs en automobilisten zijn. Veel heeft te maken met de studenten in Gent. Elk jaar komen er meer dan tienduizend nieuwe fietsers bij, die vaak voor het eerst fietsen naast een tram of in een voetgangersgebied. Die moeten we voor een stukje opvoeden.”

Assertief

Daarnaast is ook een zekere ‘assertiviteit’ typisch aan de Gentse fietsers. Watteeuw: “Toen ik twintig jaar geleden door Gent fietste moest ik blij zijn als ik aan de kant van de weg in het gootje een plaats kreeg. Fietsers zijn lang de marginaaltjes van de weg geweest, maar dat is niet meer zo. Dat is een aanpassing, voor de automobilisten, maar ook voor fietsers. De plek en de investeringen die ze krijgen, daar staat een verantwoordelijkheid tegenover.”

De Fietsersbond beaamt: “Er zijn fietsers in Gent die al jarenlang fietsen en een zekere assertieve houding hebben gekweekt. In het voetgangersgebied bijvoorbeeld kon je vroeger voor een stuk afgaan op je gehoor. Dat kan nu niet meer. Het is aanpassen.”

“Je moet ook durven kijken waarom fietsers de regels niet volgen. Aan de Kuiperskaai bijvoorbeeld wordt veel tegen de richting gefietst. Als je ziet dat fietsers daar een omweg van 1,5 à 2 kilometer moeten maken, langs de Vlaanderenstraat, dan moet je durven bekijken of de infrastructuur niet aangepast moet worden.”

'Zelf ook geleerd'

Watteeuw benadrukt ook dat er veel veranderd is in Gent. "Er zijn meer fietsers, meer openbaar vervoersgebruikers en meer voetgangers. Iedereen moet soms zijn plaats wat zoeken. Wij willen proberen om iedereen wat meer rekening te laten houden met elkaar."

"Als er iets positief wordt gedaan, toon dat dan ook. Toon uw duim, als een voetganger wordt doorgelaten door een fietser of als een automobilist een fietser voorlaat. Dit is niet alleen aan fietsers gericht. Dat is één groep, waar op gewerkt moet worden. Maar ook op voetgangers, automobilisten, taxichauffeurs... Iedereen die zich in het verkeer begeeft."

"Ik heb zelf geleerd om door de jaren heen veel hoffelijker te zijn tegen andere vervoersmiddelen. Ik fiets al zo lang, ik ben een durffietser. Als een voetganger oversteekt maak ik een bocht eromheen of stop ik. Ik heb dat geleerd. Het is een stukje opvoeding, maar dit soort campagnes draagt er ook aan bij."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio