Imker Etienne Balcaen geeft de plotse lente een duwtje in de rug

“Een hommelkast brengt leven en bestuiving in je tuin”

15 maart... geen succes met de hommelkast Foto: if

Destelbergen - U las het vandaag al in onze krant: de lente krijgt een enorme boost, door de plotse zomertemperaturen zal de bloei van de natuur niet meer dan twee weken bedragen. Planten en gewassen zijn een beetje de kluts kwijt, en dat is misschien wel het ideaal moment om hommels in huis – of beter in de tuin – te halen, want zij zijn in de discussie over de bijenbestanden de vergeten groep. Etienne Balcaen geeft ons als ervaren imker tips hoe we de beestjes op de makkelijkste manier weer bij ons krijgen. En er zelf dubbel plezier aan beleven.

Etienne Balcaen, u kent hem niet alleen als SP.A-politicus maar ook als imker en natuurliefhebber, is in zijn nopjes met de eerste echte lentedagen en laat de lezers graag delen in zijn expertise. “Er is al heel wat te doen geweest over  de moeite die onze bijenbestanden hebben om zichzelf op peil te houden, onder meer door het weer, het verdwijnen van bomen, en zoveel meer", vertelt hij. "De hommels zijn daarbij de meest vergeten groep, ze zijn uitstekende bestuivers die  in tal van teelten worden ingezet. Alle planten die bloemen met stuifmeel  hebben, kunnen bestoven worden, waaronder ook alle variëteiten van fruitbomen en bessen.”

“Om de natuur een handje te helpen, is een hommelkast in de tuin plaatsen is een oplossing”, aldus de bijenliefhebber. "Helaas is het mij nog maar éénmaal gelukt om zo een kolonie te verwerven. Als natuurvriend is het zalig om de wollen bijtjes in de tuin te hebben, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het mij dit jaar net niet gelukt is du. Ik heb dan maar een andere oplossing gezocht, in de vorm van een standaard hommelkast. Die is onderhoudsvrij en gebruiksvriendelijk en bevliegt een oppervlakte van 500 m², bij mij is dat iets meer dan  de grootte van mijn tuin en dit gedurende 8 à 10 weken. Bij mijn elf laagstammige fruitbomen, bessenstruiken  en ook groentengewassen als tomaat, komkommer en bij mijn  aardbeien komen de hommels aan hun trekken. Ik krijg er een mooie oogst groenten en fruit voor in de plaats.”

Hommelkasten ( die dus opstarten met larven van hommels, nvdr.) zijn in de handel verkrijgbaar, als standaardkast of in een kleiner model, de zogenaamdemini-hive hommelkast.  Met garantie op succes dat u de bijenbestanden straks in uw tuin hebt.  Wie er meer wil over weten:  Etienne geeft graag meer tekst en uitleg, en een bezoekje aan zijn tuin om het allemaal in de praktijk te zien, is ook mooi meegenomen.  Even mailen naar dit adres voor wie interesse heeft. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio