Bouwwerken beginnen normaal half september

Sint-Rafaëlskerk wordt gesloopt, in de plaats komen groene woongelegenheden

Sint-Rafaëlskerk wordt gesloopt, in de plaats komen groene woongelegenheden

De Sint-Rafaëlskerk is samen met de pastorie verkocht aan bouwondernemer Jan Romel en projectontwikkelaar Urbes. Foto: fmr

Izegem -

De kogel is door de kerk: de Sint-Rafaëlskerk is verkocht. Jan Romel van het gelijknamige bouwbedrijf kocht voor projectontwikkelaar Urbes de site op. Die omvat ook nog een pastorie, die samen met de kerk plaats maakt voor woongelegenheden.

“We kijken altijd uit naar bijzondere sites”, verklaart Jan Romel zijn interesse. “Eerder al werkten we projecten uit zoals Ter Beurze op de Bosmolens en de site naast kasteel het Blauwhuis, en we zijn ook bezig op de voormalige site van Desmaco in Ingelmunster.”

Het woonpark Blauwpoorte, naast het kasteel, zal via een groene as aansluiten op het groen van kasteel het Blauwhuis. Dat zijn ook de plannen voor de Sint-Rafaëlskerk.

“Bedoeling is dat er nog meer groen komt dan er nu al is. De ecologische voetafdruk zal veel minder groot zijn dan met de huidige bebouwing. Dat wordt gekoppeld aan optimaal comfort, uitkijk op groen en een grote afstand naar omliggende woningen”, zegt Jan Romel.

Betaalbaar

Het project, dat uitgewerkt wordt door projectontwikkelaar Urbes, moet een kleinschaliger woonpark in een groene omgeving worden . “Als je die kerk en pastorij even wegdenkt, is het duidelijk welke groene oase daar zal tevoorschijn komen”, zegt Romel nog. “We mikken onder meer op mensen uit de buurt voor wie het onderhoud van hun huidige woning en tuin wat te veel geworden is. We realiseren een hoogstaand maar betaalbaar bouwproject.” De bouwwerken zouden half september beginnen.

Momenteel doet de in 2014 ontwijde kerk dienst als locatie voor fysieke testen voor brandweermensen van de brandweerzone MidWest. “De stad fungeerde vanuit de dienst Ruimtelijke Ordening als bemiddelaar bij de verkoop van de kerk”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). De site was eigendom van de kerkfabriek. Op de openbare verkoop raakte de kerk niet verkocht omdat ze als één geheel van de hand moest. De zone was ook ingekleurd als zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Intussen is het structuurplan aangepast zodat bewoning mogelijk is.

Parkeerplaatsen

“Geregeld vroegen klanten wat er met de kerk zou gebeuren. Tot voor vandaag konden ook wij geen sluitend antwoord geven”, zeggen Marc Callens en Nancy Dewyn van café De Kabien, pal tegenover de kerk. “Voor ons is het om het even wat er komt, zolang de parkeerplaatsen blijven en er klanten kunnen komen.”

Wat die parkeerplaatsen betreft, stelt schepen Maertens hen gerust: ze maken geen deel uit van de verkoop en blijven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio