Advocaten Schellebellemoord willen naar assisen: “Alsof je je klaar maakt om te skiën, maar dan plots moet waterskiën”

Advocaten Schellebellemoord willen naar assisen: “Alsof je je klaar maakt om te skiën, maar dan plots moet waterskiën”

Prosper Van der Borght werd in eerste aanleg veroordeeld tot 26 jaar cel voor de moord op zijn zoon. Foto: bfs

Wichelen -

De advocaat van Prosper Van der Borght (77) vraagt dat het hof van beroep zich onbevoegd zou verklaren zodat de zaak kan verwezen worden naar het assisenhof. “Alsof je je voorbereid hebt om te gaan skiën, en uiteindelijk blijkt te moeten waterskiën.”

Van der Borght werd in de zogenaamde Schellebellemoord door de rechtbank van Dendermonde veroordeeld tot 26 jaar cel voor de moord op zijn zoon. Eddy Van der Borght (37) werd op 11 juli 2011 op de oprit van de woning van zijn vader in Schellebelle vermoord, een executie die Prosper bevolen had aan David C. en Sabrina V., die de klus klaarden met een kalasjnikov. Dat gebeurde na intriges rond zwart geld, afpersing en incestueuze relaties.

Van der Borght ging in beroep en de zaak kwam gisteren voor het hof in Gent. Zijn advocaat blijft erbij dat zijn cliënt geen eerlijk proces kreeg en de zaak door een assisenhof moet worden behandeld, ook al riskeert hij daar levenslang.

Gewijzigde wet

Dat heeft volgens advocaten Kristiaan Vandenbussche en Julie Vandenbogaerde alles te maken met de veranderde wetgeving. Toen Van der Borght werd doorverwezen naar de correctionele rechtbank, was de wet nog maar pas gewijzigd. Intussen is de nieuwe wet alweer verbroken door het Grondwettelijk Hof, maar in die korte periode werd Van der Borght naar een correctionele rechtbank verwezen, in plaats van naar het hof van assisen.

“Stel je voor dat je vrouw je zegt dat je gaat skiën. Je koopt een skibril, skipak, laarzen en neemt zelfs extra skilessen”, zeggen de advocaten. “Tot wanneer je op het vliegtuig wordt gezet naar Spanje en in plaats van te wintersporten, moet gaan waterskiën. Het is alletwee skiën, maar de techniek is totaal anders. Wij hadden onze verdediging voorbereid op een hof van assisen voor een volksjury, met het horen van onder meer moraliteitsgetuigen en psychiaters. Die konden de moord en de relatie met de zoon kaderen. Dit is een moord met een emotioneel karakter. Nu zitten we met een heel ander verhaal.”

Overgangsfase

Vandenbussche en Vandenbogaerde vinden dat er bij de doorverwijzing van moordzaken naar een correctionele rechtbank eerst een overgangsfase had moeten plaatsvinden. Dochter Belinda – met wie Prosper een incestueuze relatie had – kreeg 24 jaar cel en de twee schutters 24 en 18 jaar. Ook hun advocaten willen liever naar het assisenhof. Een van de wapenleveranciers werd vrijgesproken en het parket deed gisteren afstand van zijn beroep tegen die vrijspraak.

Op 28 mei doet het hof bij tussenarrest uitspraak of ze de zaak wel of niet zal behandelen. Indien wel, wordt er op 8 oktober een debat gevoerd over welke getuigen moeten worden opgeroepen. Ook dat zal dan bij tussenarrest worden vastgelegd. Na die getuigenverhoren kan de zaak ten gronde gepleit worden. Maar dan zitten we zeker al in 2019. Bovendien kunnen de advocaten tegen elk tussenarrest nog cassatieberoep aantekenen.

Vandaag zijn alle betrokkenen op vrije voeten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees