Dampoort mét verkeerslichten draait (relatief) vlot in eerste avondspits

Dampoort mét verkeerslichten draait (relatief) vlot in eerste avondspits

Foto: fvv

Gent - De eerste avondspits op de vernieuwde Dampoort liep maandagnamiddag vlot. De rotonde heeft sinds de paasvakantie twee nieuwe verkeerslichten om de files te milderen, vooral op Dok-Zuid. Dat leek maandag te lukken, hoewel het zoals steeds druk was op het knooppunt.

De nieuwe situatie op Dampoort lijkt na de eerste dag minstens een kleine verbetering te zijn. De rotonde werd tijdens de paasvakantie verbouwd en kreeg twee nieuwe verkeerslichten. Die houden het verkeer vanaf nu regelmatig staande op de rotonde, waardoor auto’s uit de Kasteellaan en Dok-Zuid vlotter de rotonde op kunnen.

Vooral op Dok-Zuid was er door het circulatieplan een probleem ontstaan. Maandag rond 17 uur was er tijdens de avondspits lichte filopbouw op Dok-Zuid, maar op het eerste gezicht minder dan in de vorige situatie. Ook langs de Antwerpsesteenweg of Land van Waaslaan liep het vlot. Op de Kasteellaan was het ook aanschuiven om de rotonde op te raken, zoals het al jaren is.

Het is wel aanpassen op de rotonde: het verkeer staat nu vaker stil op de rotonde zelf. En wie bijvoorbeeld van de Koopvaardijlaan naar de Antwerpsesteenweg wil, via de Dampoort-rotonde, moet wel vijf verschillende verkeerslichten passeren en kan dus pech hebben. Het is voorlopig afwachten hoe de situatie evolueert.

Dit was de situatie om 17.11 uur maandagavond

Dok-Zuid

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen): "Vandaag was de vuurproef. De verkeerslichten werkten en de situatie aan de Dampoort liep relatief goed, tot echt goed. Buiten de spits waren er - in tegenstelling tot de voorbije maanden - geen files aan Dok-Zuid. Sinds het circulatieplan was het daar echt wel lastig, ook tijdens de dag. Dat was nu niet te zien."

"Ook op de andere armen van de rotonde waren de files niet langer dan anders. Dat is ook belangrijk voor de wijk rond de Ham. Als je weet dat er geen file staat op Dok-Zuid, ga je niet zomaar een sluiproute zoeken door die wijk."

Volgens computersimulaties van AWV zullen de verkeerslichten de globale doorstroming op de Dampoort verbeteren. De Stad Gent pleit al bijna twintig jaar voor een grondigere oplossing voor het knooppunt en wil graag een tunnel onder de Dampoort.

Maar daarvoor zijn tientallen miljoenen nodig van de Vlaamse regering. Momenteel loopt een studie naar het prijskaartje voor een tunnel, of een andere optie: het vervangen van de rotonde door een klassiek kruispunt met verkeerslichten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio