AZ Groeninge kan helihaven eindelijk in gebruik nemen

Kortrijk -

He helihaven bij AZ Groeninge is eindelijk actief. Dringend ziekenvervoer in de regio wordt zo makkelijker en sneller.

Een jaar na de verhuizing van alle diensten naar de campus Kennedylaan, kan AZ Groeninge zijn helihaven in gebruik nemen. Daarmee biedt het algemeen ziekenhuis een grotere toegankelijkheid bij dringende situaties.

Complexe procedure

De Federale Overheidsdienst Luchtvaart voor medische diensten heeft de landingsplaats na het doorlopen van een complexe procedure eindelijk erkend. Een helihaven moet immers aan heel wat voorschriften voldoen. Zo spelen de zichtbaarheid, signalisatie en aanvliegroute een rol, moet er in voldoende blusmiddelen voorzien zijn en ook de aanwezigheid van een luchthavenmeester is een vereiste.

Transport van organen

De landingsplaats van campus Kennedylaan kan worden gebruikt voor medische interventies bij grote ongevallen. Daarnaast kunnen ook medische teams snel uitgewisseld worden. Een derde functie is het transport van organen.

“Door de almaar drukkere wegen is er behoefte aan alternatieven om de vlotte bereikbaarheid van een ziekenhuis te garanderen bij dringende medische interventies”, zegt Annelies Feys van AZ Groeninge. “De nieuwe helihaven komt hieraan tegemoet en maakt dat er nu ook in Zuid-West-Vlaanderen een landingsplaats is in de nabijheid van een ziekenhuis. Op die manier zetten we extra in op onder meer snellere interventies bij trauma's en dergelijke.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio