‘Pyromaan van Gistel’ dertien keer vrijgesproken voor brandstichting, voor één feit veroordeeld

‘Pyromaan van Gistel’ dertien keer vrijgesproken voor brandstichting, voor één feit veroordeeld

De 24-jarige Gistelnaar Brian M. Foto: dji

Gistel -

Een jongeman uit Gistel heeft drie jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor brandstichting in de woning van zijn buurvrouw. Voor dertien andere brandstichtingen sprak de rechter hem vrij.

Tussen eind 2013 en eind mei 2015 werd de omgeving van de Canadalaan in Gistel geteisterd door brandstichtingen. De dader viseerde hagen en struiken ,maar ook woningen. Een laatste brandstichting in de nacht van 31 mei en 1 juni 2015 leidde de speurders uiteindelijk naar verdachte de 24-jarige Brian M.

Met sisal (een soort vezel, nvdr.) en een lucifer werd toen kort voor middernacht brand gesticht aan de voordeur van de woning van zijn buurvrouw in de Canadalaan. Het vuur doofde toen vanzelf en een buurman had M. kort na de feiten voor het raam zien passeren. De politie werd verwittigd en bij een huiszoeking in de ouderlijke woonst van M. werd sisal aangetroffen. Bovendien slingerden lucifers rond van het hetzelfde type als degene die bij de brandstichting gebruikt werden. Onderzoek van zijn gsm wees uit dat M. op het internet ettelijke keren zocht naar informatie over de pyromaan van Gistel. De procureur zag hierin bewijs voor zijn betrokkenheid bij dertien eerdere brandstichtingen.

Maar M, die bijna drie maanden in voorhechtenis zat, heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens zijn advocate Mieke Byttebier bevatte het dossier nauwelijks belastende elementen. De rechter achtte M. gisteren enkel schuldig aan de brandstichting bij zijn buurvrouw en veroordeelde hem tot drie jaar voorwaardelijke celstraf. Voor de overige feiten sprak hij M. vrij op basis van twijfel. Opvallend: op 7 maart 2015 werd ook in de ouderlijke woonst van M. brand gesticht en de jongeman vertelde toen zelf in de kranten hoe iemand brandende aanmaakblokken in de brievenbus had gepropt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees