Bekende winkelstraat ligt er “echt schaamtelijk” bij: stad vraagt alle partijen om te lobbyen bij De Lijn

Bekende winkelstraat ligt er “echt schaamtelijk” bij: stad vraagt alle partijen om te lobbyen bij De Lijn

Het onderhoud van wegen rond tramsporen, zoals hier in de Veldstraat, is overal in Vlaanderen een taak voor De Lijn. Maar die heeft geen geld voor Gent. Foto: fvv/bst

Gent -

Filip Watteeuw (Groen) roept alle politieke partijen op “te lobbyen” bij De Lijn om geld vrij te maken voor Gent. De Veldstraat, de Zonnestraat en de Kortrijksepoortstraat zijn in bijzonder slechte staat maar worden pas in 2020 vernieuwd. “Ronduit schaamtelijk.”

“De Veldstraat, hoe die erbij ligt, dat krijg je gewoon niet meer uitgelegd.” In de gemeenteraad werd de frustratie over het kaduke wegdek van de bekendste straat van de stad niet onder stoelen of banken gestoken.

De Stad Gent tekent deze maand een akkoord met De Lijn om alvast het studiewerk te beginnen voor een grote heraanleg van de Veldstraat, de Zonnestraat en de as Nederkouter-Kortrijksepoortstraat.

“Helaas gaat het alleen nog maar om het studiewerk”, zei de schepen van Openbare Werken, Filip Watteeuw. “De Lijn zegt dat ze geen budget heeft om de eigenlijke werken al in te plannen. Ze kunnen zich voorlopig enkel engageren voor het studiewerk. Daarmee kunnen de werken wel meteen beginnen zodra het budget er is.”

Alleen maar studie

De vernieuwing van de Veldstraat en de andere straten wordt gebundeld in één pakket, om de hinder te beperken. Het beheer en het onderhoud van de wegen rond tramsporen is overal in Vlaanderen een taak voor De Lijn, niet voor de stad waar de straat is gelegen. Maar het werk kan ten vroegste in 2020 gebeuren. “Als alles goed gaat”, zegt Watteeuw.

De beslissing ligt bij de Vlaamse regering, die geld moet vrijmaken voor de werken. Gent kreeg al duidelijk te horen dat dit pas zal gebeuren in de volgende Vlaamse regeerperiode. Die start eind 2019.

Samenwerken als in Antwerpen

Dat het stadsbestuur niet kan ingrijpen in het hart van zijn eigen stad, wekt veel frustratie. In een opmerkelijk pleidooi riep Watteeuw gisteravond in de commissie Mobiliteit van de gemeenteraad alle Gentse partijen op om “te lobbyen” bij De Lijn.

“Het is echt schaamtelijk hoe de Veldstraat en de Zonnestraat erbij liggen. Het is compleet onverantwoord. Zeer pijnlijk, zoals onze stad zich toont aan mensen die haar bezoeken of hier op vakantie komen.”

“We moeten maken dat middelen voor Gent worden vrijgemaakt. In Antwerpen doet men dat veel makkelijker, samen lobbyen voor ’t stad. Wij doen dat meestal niet, maar hopelijk kan het nu wel.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees