Ouders overnachten last minute aan schoolpoort om kind in te schrijven: “Als je kind echt naar deze school moet, durf je niet anders”

Ouders overnachten last minute aan schoolpoort om kind in te schrijven: “Als je kind echt naar deze school moet, durf je niet anders”

Om 23 uur stonden een dertigtal ouders voor De Wijnpers. Foto: hsb

Leuven -

Even leek het dit jaar voor het eerst in jaren eens vlot te verlopen, maar maandag zijn dan toch plots ouders gaan kamperen voor de schoolpoorten van KA Ring en De Wijnpers in Leuven. “Als je kind echt naar deze school moet, durf je niet anders.”

Het aantal kamperende ouders nam vorig jaar sterk af in Leuven toen de scholen in een digitaal aanmeldingsysteem stapten. Maar KA Ring en De Wijnpers stapten voorlopig nog niet in dat systeem, en dus was het daar nog wel in spanning afwachten of er gekampeerd zou worden. “Op de informatieavond waren er enkele honderden ouders, dus we wisten al dat de interesse groot was”, klinkt het bij één ouders voor de deur van De Wijnpers. “Toen er die avond iemand vroeg of er gekampeerd werd de voorbije jaren, wist ik dat we het vlaggen hadden. Als iemand er aan denkt, kan je het risico niet nemen om niet te volgen. Zeker toen de directie zei dat er vorig jaar effectief voor het eerst in de loop van de nacht al enkele ouders waren opgedaagd, wisten we dat de kans erin zat.”

Niet op voorzien

Aan KA Ring zouden de eerste ouders al maandagvoormiddag opgedaagd zijn. Zij mochten de nacht doorbrengen op de speelplaats. Aan De Wijnpers was het lang onzeker. Sommige ouders passeerden maandag overdag al meermaals, zonder iemand te zien. Tot maandagavond 18.30 uur plots de eersten aan de deur bleven staan. In een razend tempo volgden nog anderen. “We hadden er ons eigenlijk helemaal niet op voorzien”, klinkt het bij de meesten. En toch stonden er tegen 23 uur ouders van 28 kinderen voor de deur. De ene gewoon in trainingsbroek met een pintje in de hand, de andere al goed ingeduffeld met een slaapzak of dekentje op een kampeerstoel. “Slapen zullen we wel niet doen. Maar zo leren we elkaar meteen kennen”, klinkt het.

Vanaf volgend jaar zou het kamperen normaal wel voorbij zijn, want dan stappen echt alle Leuvense scholen in het digitale inschrijvingssysteem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees