Doodsbedreigingen, belaging en smaad: broers beticht van jarenlange pesterijen tegen wijkagent

Doodsbedreigingen, belaging en smaad: broers beticht van jarenlange pesterijen tegen wijkagent

De broers A. voelen zich geviseerd door de politie. Nu dreigen de beschuldigingen hen als een boemerang in het gezicht terug te keren. Foto: atb

Kortenberg -

Twee broers hangt in de Leuvense strafrechtbank elk acht maanden cel en een geldboete boven het hoofd op verdenking van belaging, beledigingen en doodsbedreigingen tegen een wijkagent. Zelf schuiven ze de politie de zwarte piet door.

Al jaren schreeuwen de broers A. moord en brand over wat zij de incorrecte houding van de Kortenbergse politie noemen. Naar eigen zeggen worden ze geviseerd, in het bijzonder door een van de wijkagenten. De waslijst aan beschuldigingen tegen de agent en bij uitbreiding de politie dreigt nu als een boemerang terug in het gezicht van beide mannen te keren. Abdullah (41) uit Tervuren en Emin (33) uit Mechelen zaten maandag in het beklaagdenbankje van de Leuvense correctionele rechtbank. Ze moeten zich verantwoorden voor doodsbedreigingen, beledigingen, smaad en belaging. Ook zou Emin een lasterlijke aangifte hebben gedaan bij politiewaakhond Comité P. tegen de wijkagent. Deze laatste zou volgens Emin zonder huiszoekingsbevel zijn restaurant aan de Leuvensesteenweg in Kortenberg zijn betreden om twee Nepalese “theedrinkers” buiten te halen. Achteraf werd Emin veroordeeld voor zwartwerk, stedenbouwkundige inbreuken en dies meer.

Wereld op zijn kop

“We vragen de vrijspraak”, aldus de advocate van de broers. “Er is onvoldoende bewijs en op zijn minst twijfel. De visie van mijn cliënten staat dan ook haaks op wat de procureur des konings zegt.” Voor het Leuvense parket is de schuld van het tweetal zonneklaar. “Ze zetten de wereld op zijn kop”, aldus de openbaar aanklager. “Men stelt inbreuken vast, en dan keert men zich tegen de politie.” In een resem aanklachten is er sprake van een achtervolging en doodsbedreigingen, beledigingen en een duw aan een collega-agent tijdens een controle op de Dirk Boutslaan in Leuven twee jaar geleden. Voor de broers is de politie de schuldige. “Ze verwijten de agenten heel wat zaken, het lijkt er voor hen zelfs op dat de hele wereld samenspant tegen hen. Ze verdragen geen gezag van overheid en politie. Het onderzoek heeft bewezen dat beide beklaagden onredelijk zijn”, aldus de burgerlijke partij en het parket. Zo zouden Emin en Abdullah volgens het parket onnodig veel foto’s hebben genomen van de wijkagent terwijl de man aan het werk was en zouden ze ook een reeks filmpjes hebben opgenomen.

Aanhoudende aanklacht

Dat de zaak al heel lang aansleept bewijzen enkele artikelen in de media. In Het Nieuwsblad verscheen in 2007 al een rubriek waarin de mannen hun onvrede over het optreden van de wijkagent niet onder stoelen of banken steken. Of hun aanhoudende aanklacht zoden aan de dijk zal brengen, is koffiedik kijken. Voor hun vermeende betrokkenheid bij de tenlasteleggingen in deze rechtszaak riskeren ze elk acht maanden cel en een geldboete. Vonnis op 14 mei.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees