Nog maar een dag aan het graven en al bestek en huisraad van Duits WOI-bolwerk gevonden

José Vitse (50) bekeek vanuit zijn achtertuin hoe de archeologen een paar meter van zijn tuinafsluiting allerlei vondsten uit de grond haalden , zoals bestek en een Belgische muntje van 10 cent uit 1904 (kleine foto’s). Foto: ptb

Diksmuide / Veurne / Heuvelland -

De opgravingswerken zijn gisteren gestart op de site van Höhe 80, een uitzonderlijk goed bewaard Duits WOI-bolwerk net buiten de bebouwde kom van Wijtschate. Een uniek project, want het wordt gesponsord door crowdfunding en aannemers uit de regio bieden gratis hulp aan.

“We legden al de vloer en muren bloot van de oude molensite bij het bolwerk en vonden onder meer bestek en huisraad van 100 à 120 jaar oud”, zegt projectleider Simon Verdegem. “Momenteel is het kernteam bezig aan het ruwe werk, maar vanaf volgende week komen vrijwilligers en een 80-tal funders helpen aan gedetailleerde opgravingen. Zo’n 2.500 crowdfunders legden 178.000 euro samen voor het project. Een 300-tal komt langs voor een geleid bezoek.”

Gratis lokale én internationale hulp

Archeologen van over de hele wereld komen gratis mee graven. Ook in onze streek is de solidariteit groot. “Aannemers De Brabandere uit Veurne en Vanlerberghe uit Diksmuide helpen nu met de inrichting van de werf en het kraan- en dumperwerk. Ze doen een deel gratis en een deel aan een heel voordelige prijs. IT-bedrijf Ubicum uit Oostkamp voorziet wifi en camera’s over de hele site, die ongeveer 1 hectare groot is. Die extra sponsordeals helpen ons om het geld van de crowdfunding vooral in archeologie te investeren.”

Ook de buurtbewoners zijn enthousiast en volgen de opgravingen van dichtbij op. Letterlijk. José Vitse (50) bekeek vanuit zijn achtertuin hoe de archeologen een paar meter van zijn tuinafsluiting allerlei vondsten uit de grond haalden. “Ik woon hier al heel mijn leven en heb er als kind nog loodjes geraapt toen de site bewerkt werd als akker. Ik wist al lang dat deze site heel waardevol is en ben sterk geïnteresseerd. In plaats van de toekomstige verkaveling zou het bolwerk na de opgravingen beter permanent opengesteld worden, zoals Bayernwald wat verderop.”

Diefstal

De site wordt dag en nacht afgesloten. “Voor de veiligheid en om diefstal tegen te gaan. Onze ontmijners blijven hier trouwens overnachten. De opgravingen duren tot het midden van juli.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees