“Nieuwe luchtaanvallen” zijn volgens Syrische leger vals alarm

“Nieuwe luchtaanvallen” zijn volgens Syrische leger vals alarm

Archiefbeeld: een jaar geleden viel het leger van de VS al de luchtmachtbasis in Shayrat aan. Foto: AFP

Syrische militaire bronnen hebben dinsdag berichten ontkend van een ochtendlijke raketaanval op de luchtmachtbasis van Shayrat in gouvernement Homs. De bronnen zeggen dat de Syrische luchtafweer geactiveerd werd, maar dat het vals alarm bleek.

Het was het door de Syrische staat gecontroleerde persagentschap SANA dat melding maakte van raketten die onderschept waren door luchtafweer. Gelijkaardige berichten van de door de staat gecontroleerde televisie werden later uit de nieuwsbulletins gehaald.

“Uitgevoerd door Israëlische vliegtuigen”

Volgens de onbevestigde berichten van de Syrische media zouden Israëlische vliegtuigen maandagnacht raketaanvallen uitgevoerd hebben op verschillende militaire doelwitten in Syrië. Zowel Israëlische als Russische media citeerden berichten van het door de staat gecontroleerde persagentschap SANA en de Syrische televisie. Die meldden dat onder meer doelwitten in de periferie van Damascus en nabij Homs aangevallen waren. De Syrische luchtafweer haalde meerdere raketten neer, klonk het.

Onder meer de militaire luchtmachtbasis van Shayrat in het centrale gouvernement Homs zou aangevallen zijn. Een jaar geleden viel het leger van de Verenigde Staten al deze basis aan als reactie op een vermoedelijke gifgasaanval met tientallen doden op de stad Khan Sheikhoun. Experts van de Verenigde Naties hielden toen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval.

Vorig weekend vielen de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk doelwitten in Syrië aan als vergelding voor een nieuwe vermoedelijke gifgasaanval in de stad Douma. Naar eigen zeggen richtten ze zich op infrastructuur voor de aanmaak en opslag van chemische wapens.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees