Ex-president Brazilië stuurt brief vanuit gevangenis: “Sereen maar verontwaardigd”

© AFP

De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, de favoriet voor de presidentsverkiezingen van oktober, zegt dat hij “sereen maar verontwaardigd” is nu hij in de gevangenis zit. Hij was ook blij met de steun van zijn aanhangers, blijkt uit een eerste publieke bericht dat hij stuurde vanuit zijn cel.

Lula, die Brazilië leidde van 2003 tot 2010, werd tot twaalf jaar veroordeeld voor passieve corruptie en witwaspraktijken. Sinds 7 april zit hij in de cel in het zuidelijke Curitiba. Hij ontkent zijn schuld en zegt dat het proces moest verhinderen dat hij zich verkiesbaar zou stellen.

“Ik ben sereen maar verontwaardigd, zoals iedere onschuldige die zich verontwaardigt als hij geconfronteerd wordt met onrechtvaardigheid”, schrijft Lula in een brief, die zijn advocaten overmaakten aan Gleisi Hoffman, senatrice en voorzitster van de Arbeiderspartij (PT), die mede door Lula opgericht werd.

“Ik ben zeer erkentelijk voor uw verzet en uw aanwezigheid bij deze daad van solidariteit”, schreef Lula. Hij richtte zich zo tot zijn aanhangers, die een protestkamp organiseerden nabij het hoofdkantoor van de politie in Curitiba waar hij opgesloten zit.

De ex-president daagde ook rechter Sergio Moro en het anticorruptieteam uit om “de misdaad te bewijzen die ze zeggen die ik gepleegd heb”. Sergio Moro is de magistraat die Lula in eerste aanleg veroordeelde. Voor veel Brazilianen werd hij het symbool voor de strijd tegen corruptie. Tegelijk werd hij ook het mikpunt van scherpe kritiek van de aanhangers van de ex-president.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Lula

Video

Keuze van de redactie