Pas vrijgelaten terrorist weer in cel voor plannen aanslag

Pas vrijgelaten terrorist weer in cel voor plannen aanslag

De gevangenis van Hasselt Foto: Raymond Lemmens

Een 22-jarige Serviër uit Zonhoven die in januari voorwaardelijk was vrijgekomen na een veroordeling voor terrorisme, is opnieuw onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij in Nederland en wellicht ook in België een terreuraanslag plande. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt in gerechtelijke kringen bevestigd. Het federaal parket deelt mee dat de aanhouding kadert in een terreuronderzoek. De twintiger verschijnt dinsdag in Hasselt voor de raadkamer.

De jongeman, Semir M., was in juni 2017 veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar met uitstel en een boete van 600 euro met uitstel. Ook zijn 20-jarige zus werd toen veroordeeld, tot eenzelfde straf. De jongeman, in België geboren uit Servische ouders, onderhield contacten met IS. Op zijn gsm vonden speurders gruwelijke executievideo’s. De zus deed vertaalwerk voor het glossy propagandamagazine van IS, Dabiq. Artikels werden van het Engels naar het Bosnisch vertaald.

De jongeman zou ook op zoek zijn geweest naar een wapen om op politieagenten te schieten, en in november 2015 toonde hij bijzonder veel interesse voor de in- en uitgangen van een drukbezochte kledingwinkel in Hasselt. Hij werd ook opgemerkt op het evenement Winterland in Hasselt. Toen hij door de politie werd gearresteerd, riep hij de agenten toe dat ze maar moesten schieten zodat hij als martelaar in het paradijs zou belanden.

Bij zijn veroordeling sprak de rechtbank de hoop uit dat de man en zijn zus er alsnog zouden in slagen te deradicaliseren. Vorige week werd Semir M. echter opnieuw opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij plannen zou gesmeed hebben om een terreuraanslag te plegen.

Maar ook na zijn vervroegde vrijlating deed de twintiger gewoon voort. Volgens het federaal parket smeedde hij plannen voor een aanslag in Nederland en mogelijk ook in België. De plannen waren naar verluidt nog niet vergevorderd.

Woordvoerder Eric Van der Sypt van het federaal parket bevestigt dat de aanhouding kadert in een terreuronderzoek, maar wil verder geen commentaar kwijt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S