Beauty

De aprilzon is het gevaarlijkst: zo weet je of je zonnecrème nog goed is

De aprilzon is het gevaarlijkst: zo weet je of je zonnecrème nog goed is

Foto: Shutterstock

De zon is weer van de partij, de UV-index schiet voor het eerst dit jaar hoogte in en dus mag ook de zonnecrème weer bovengehaald worden. Maar hoe weet je of die nog goed is? Zonnecrème heeft namelijk wel degelijk een houdbaarheidsdatum en eenmaal de crème niet meer werkt, krijgen ook de schadelijke UV-stralen vrij spel.

Heb jij je al laten vangen door de warme aprilzon? Ben je al verbrand? Laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

De UV-index schommelt vandaag en de komende zonnige dagen tussen 5 en 6, wat concreet betekent dat iemand met huidtype II na 25 minuten stevig kan verbranden. In april heeft je bleke huid bovendien nog geen 'beschermlaag' opgebouwd, waardoor smeren met een factor 50 zeker aangewezen is. Nog een voorraadje zonnecrème liggen van vorige zomer? Dan kan het best dat die nog bruikbaar is. Volgens de fabrikanten zelf kun je de crème ongeveer een jaar lang bewaren, maar uit een onderzoek van Test Aankoop was eerder al gebleken dat ze vaak langer houdbaar zijn. Maar hoe denkt een dermatoloog daarover? "Gebruik je gezond verstand als het om zonnecrèmes gaat", zegt dokter Thomas Maselis. 

"Als je vorig jaar eentje met factor 50 hebt gekocht, dan zal die een jaar later nog steeds werken, alleen zal de factor dan bijvoorbeeld wel gedaald zijn naar 40 of 30. Wil je honderd procent zeker zijn, respecteer dan de datum die vermeld staat op het flesje. Meestal prijkt er op de verpakking een cosmetisch potje waarop staat hoe lang het product goed blijft eenmaal je het hebt geopend", klinkt het. 

Niet op dashboard

Wil je de zonnecrème zo lang mogelijk proberen te bewaren, dan hou je beter enkele zaken in het achterhoofd. Berg het ergens op waar het donker, koel en droog is. Vermijd vooral direct contact met zonlicht, want daardoor kan de samenstelling veranderen. "Het is natuurlijk geen goed idee om je zonnecrème op het dashboard van je wagen te laten liggen, daar kan het tot 60 graden warm worden. Zonnecrème is vooral gevoelig aan temperatuurschommelingen en licht", zegt Maselis nog.

En als je eenmaal hebt uitgevist of je zonnecrème nog goed is, dan kun je beginnen smeren. Maar hoe vaak doe je dat best? "Als je bijvoorbeeld gewoon een terrasje gaat doen, dan volstaat een keer om de vier uur", geeft de dermatoloog aan. "Ga je in het water dan moet je je om de twee uur insmeren."

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees