OPROEP. Van welke vraag lig jij dag en nacht wakker? Laat het ons weten

OPROEP. Van welke vraag lig jij dag en nacht wakker? Laat het ons weten

Foto: SS

Hoe moeilijk is het om een dinosaurus tot leven te wekken? Hoeveel mensen kan de aarde aan? En hoe lossen we het fileprobleem op? Het zijn enkele vragen waar de wetenschap momenteel onderzoek naar doet. Maar van welke vragen lig jij soms wakker? Tijdens de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ willen we dat graag van jou te weten komen.

Kortom: welke vraag wil jij in de toekomst graag beantwoord zien door wetenschappers? Dat mag je laten weten via deze link. Vervolgens selecteren we een aantal van deze vragen en schetsen we de komende dagen samen met een expert wat er al over geweten is.

Waarom we jullie oproepen om vragen in te sturen? Ze dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren helpen om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking.

Uitwerpselen

Dat zoiets loont, daar kan Jeroen Raes, professor in de microbiologie aan de KU Leuven en de VIB, over meespreken. Hij stond in 2012 aan de wieg van het Vlaams Darmflora Project. Een project met als doel darmflora van zowat tienduizend Vlamingen in kaart te brengen, om zo meer te weten te komen over de aard, functie en werking van de miljarden bacteriën die in ons darmkanaal leven. Vandaag is hij mee het uithangbord van de actie ‘Vraag voor de Wetenschap’.

“We zijn er destijds met ons darmflora-onderzoek in geslaagd om in Vlaanderen duizenden stoelgangstalen te verzamelen. En dat is wetenschappelijk heel succesvol gebleken: we hebben een heel goed beeld gekregen van de stoelgang bij de Vlamingen. We zijn met dit onderzoek zelfs op wereldniveau geraakt. Tegelijk is het heel leuk geweest om samen te werken met de Vaamse bevolking. Ik ben er namelijk van verschoten hoeveel die vraag heeft losgemaakt bij de mensen”, zegt Raes.

(lees verder onder de foto)

OPROEP. Van welke vraag lig jij dag en nacht wakker? Laat het ons weten
Professor in de microbiologie Jeroen Raes. Foto: Jimmy Kets

Het is net die reden waarom de professor het zo belangrijk vindt om als wetenschapper uit het labo te komen en contact te zoeken met de bevolking. “Ik kreeg soms echt hartverscheurende mails van mensen die met gigantische problemen zitten. Ik kon die niet helpen, maar kreeg dankzij hun input wel het gevoel dat ik op het juiste spoor zit en met het juiste onderzoek bezig ben. Voor mij is het een ijkpunt in welke mate ik nuttige dingen aan het doen ben voor de bevolking. Je voelt dat je dingen doet die hopelijk mensenlevens gaan redden.” Voor Raes is dat ongetwijfeld dé belangrijkste reden om zijn gezicht te verlenen aan de campagne van het FWO. “We willen aan de mensen vragen: waar moeten wij onderzoek naar voeren? Je krijgt op die manier een dialoog met de bevolking en wetenschappers komen op het juiste spoor terecht.”

Een bijkomende reden waarom Raes hamert op die dialoog heeft ook met geld te maken. “Veel Vlaamse wetenschappers worden betaald met belastinggeld. Wij doen dus onderzoek met het geld van de Belgische burger. Ik denk dus dat het onze plicht is om dat geld nuttig te besteden en aan dingen te werken waarvan de Vlaming wakker ligt”, klinkt het nog.

Wetenschapsagenda

De campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ is een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van Vlaams minister Muyters (N-VA), in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen. Na de campagne gaan wetenschappers aan de slag met alle vragen, om ze te bundelen in een reeks overkoepelende vragen.

“In het najaar brengen we dan burgers, wetenschappers, organisaties en bedrijven samen tijdens nachten van de wetenschap, om samen aan de slag te gaan met de vragen. Gelijktijdig organiseren we events, verspreid over Vlaanderen, waarbij we verrassende en uitdagende vragen voorleggen aan een panel van wetenschappers”, klinkt het bij het FWO. “Op 14 december stellen we tot slot de Vlaamse Wetenschapsagenda voor aan minister Muyters, tijdens het wetenschapsevent Kennismakers.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S