Nieuw stadion naast huidig trainingscentrum van Neerpede?

Burgemeester van Anderlecht noemt zijn bouwplannen “onmogelijk”, Marc Coucke wil tijd kopen met werken in huidig stadion

Burgemeester van Anderlecht noemt zijn bouwplannen “onmogelijk”, Marc Coucke wil tijd kopen met werken in huidig stadion

Foto: Isosport

Anderlecht -

Aan de dadendrang van Marc Coucke lijkt geen einde te komen. De Anderlecht-voorzitter wil nu ook een gloednieuw stadion bouwen. Eén van de toplocaties die hij voor ogen heeft, ligt in Neerpede, naast het huidige oefencomplex. Dat zegt Coucke in het VRT-programma Pano. Anderlecht viste zelf al uit dat daar zeker een voetbaltempel met plaats voor 30.000 toeschouwers kan worden opgetrokken. “Onmogelijk”, reageerde de burgemeester van Anderlecht, maar Coucke laat zich niet opjagen en plant alvast enkele aanpassingswerken aan het Constant Vanden Stockstadion.

Marc Coucke wil Anderlecht weer internationale uitstraling geven. De miljardair moet een nieuwe ploeg bouwen, maar maakt ook plannen voor een gloednieuw stadion. Als hij samen met de cameraploeg van Pano het trainings- en jeugdcentrum bezoekt in Neerpede laat Coucke zich ontvallen: “Dit zou zeker kunnen als locatie voor het nieuwe stadion dat ik wil bouwen.” Het hoge woord is er dus uit. Coucke wil zelf bouwen, zelf een stadion financieren en uitbaten in eigen beheer.

Al houdt hij andere opties open. De renovatie van het huidige stadion van Anderlecht, het Constant Vanden Stock-stadion, blijft een optie. “Dat is in België vaak de gemakkelijkste oplossing, maar nooit de goedkoopste”, zegt Coucke daarover. Een tweede “vanzelfsprekende” oplossing is een gloednieuw stadion bouwen op de terreinen in Neerpede. Dat terrein is ideaal gelegen: dicht bij de Ring rond Brussel, in de buurt van twee metrostations en op het grondgebied van de gemeente Anderlecht. “Qua omsluiting is dat goed. De derde mogelijkheid is een totaal andere plaats ergens in het Brusselse”, stipt Coucke aan.

Al vóór de komst van Marc Coucke werd Neerpede onder de loep genomen als interessante locatie. Het is een deelgemeente van Anderlecht en ligt vlak naast de Brusselse ring. De bereikbaarheid is dus goed en de club bezit er al grond. Paars-wit heeft er nu zijn trainingscentrum voor de jeugd, kan de hockeyclub claimen en is bovendien eigenaar van de skipiste die er nu ligt. Mits wat medewerking van de overheid kan er zo’n 15 hectare grond bijeen gepuzzeld worden. Genoeg voor een stadion voor zo’n 30.000 toeschouwers met daarrond nog eens drie- à vierduizend extra parkeerplaatsen. De hinder voor de omwonenden kan er ook beperkt worden door toegangswegen te creëren via de golfterreinen die er nu liggen.

Het gemeentebestuur van Anderlecht is alleszins niet tegen het idee gekant. De grootste voetbalclub van het land blijft zo gebonden aan de gemeente die de club haar naam verleent, maar Anderlecht wordt niet meer gehuisvest in het centrum. Dat lost de huidige grote problemen in de straten rond het Vanden Stockstadion op. Geen parkeerellende meer op wedstrijddagen en ook geen hinder meer voor de buurtbewoners.

Vanden Stockstadion weg?

Burgemeester van Anderlecht noemt zijn bouwplannen “onmogelijk”, Marc Coucke wil tijd kopen met werken in huidig stadion
Het stadion zou opgetrokken worden naast het huidige trainingscomplex in Neerpede. Foto: Marc Gysens

De gronden zijn bovendien ingeschreven als recreatiegebied, en niet als natuur- of landbouwgebied, wat het proces om bouwvergunningen te krijgen ook ietwat zou moeten vergemakkelijken en veel van de resterende grond is nu ook eigendom van de gemeente. De andere lapjes moeten wel nog verworven worden van het Brusselse Gewest. Bovendien heeft de gemeente Anderlecht ook al plannen met het huidige Vanden Stockstadion. Ze kunnen het laten ombouwen tot een multicomplex met appartementen, winkels, kantoren en zelfs een schooltje...

Toch moet de nieuwe voetbaltempel ook niet heel snel worden verwacht. Onlangs liet Marc Coucke zich nog ontvallen dat hij Anderlecht over vijf jaar nog steeds in het Vanden Stockstadion ziet voetballen.

Burgemeester noemt voetbalstadion op Neerpede “onmogelijk”

Eenmaal de flamboyante zakenman zijn zinnen op iets gezet heeft, komt het er meestal ook. Maar… volgens de burgemeester van Anderlecht Eric Tomas (PS) is het “onmogelijk” om een voetbalstadion in Neerpede te bouwen. De piste van een stadion in Neerpede werd volgens hem al meer dan tien jaar geleden verlaten.

“Onmogelijk”, reageert burgemeester Tomas. “Ik was verbaasd dat RSCA teruggreep naar een idee dat we meer dan tien jaar geleden achter ons gelaten hebben. Het verwondert me dat dit dossier weer aan de oppervlakte is gekomen. Eigenlijk is een verbouwing van het huidige Constant Vanden Stockstadion de enige concrete mogelijkheid. Dat heb ik Coucke ook gezegd. Nu is Neerpede geen oplossing meer.”

Kleine aanpassingswerken aan Constant Vanden Stockstadion

“We hoeven daarover geen oordeel te vellen”, reageerde Coucke op zijn beurt dinsdag op Radio 1. “Ik geef mezelf een paar jaar de tijd om het stadiondossier grondig te bestuderen. Het lijkt me in elk geval geen optie dat we binnen tien jaar nog in een stadion voor 20.000 supporters spelen.”

De club zal in tussentijd kleine aanpassingswerken uitvoeren aan het Constant Vanden Stockstadion. “We willen een aantal zaken verbeteren voor het comfort van de supporters”, aldus nog Coucke. “Op heel korte termijn zal de club een aantal zaken aanpakken. Het gaat dan vooral om horecavoorzieningen, het sanitair, faciliteiten voor de fanclubs en dergelijke meer. Op die manier kopen we onszelf een beetje tijd om het stadiondossier grondig te bestuderen”, aldus Coucke.

In 2015 leverde de gemeente Anderlecht een stedenbouwkundige vergunning af voor de uitbreiding van het huidige stadion. Omdat er daarna sprake was van een verhuis naar het Eurostadion op parking C, werden die plannen in de koelkast gezet.

INFO

Pano in het kielzog van Marc Coucke - woensdag om 21.25 uur op Eén.

Corrigeer

MEER NIEUWS