Omstreden joodse CD&V-kandidaat in 2013: “Jongens en meisjes op zelfde school is kindermishandeling”

Antwerpen -

De Antwerpse ultraorthodoxe jood Aron Berger krijgt de negende plaats op de CD&V-lijst, en dat leidt tot ophef. Ook zijn uitspraken uit het verleden worden nu naar bovengehaald. Zo zei Berger in 2013 op de regionale zender ATV dat “jongens en meisjes op dezelfde school kindermishandeling is”.

LEES OOK. Ultraorthodoxe jood op CD&V-lijst zal vrouwen geen hand geven en houdt vast aan ritueel slachten

De ultraorthodoxe of chassidische joden in Antwerpen koesteren een zeer conservatief, streng religieus wereldbeeld. In een gesprek met Joods Actueel over zijn kandidatuur maakt Aron Berger duidelijk dat hij niet van de standpunten van zijn gemeenschap zal afwijken. Op de vraag of hij vrouwen de hand zal schudden antwoordde hij: “Het heeft in ieder geval niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel, het huwelijk is voor mij heilig en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met andere vrouwen.”

Ook uitspraken uit het verleden worden nu extra onder de loep genomen. Op ATV zei Berger in 2013 het volgende over jongens en meisjes die op dezelfde school zitten: “Dat is niet alleen discriminatie, maar ook kindermishandeling. Het is onaanvaardbaar. ”

Golf van verontwaardiging in 2009

In 2009 kreeg de Joodse gemeenschap een golf van verontwaardiging over zich nadat rabbijnen hun geloofsgenoten hadden opgeroepen zich voorlopig niet in België te vestigen wegens “onbespreekbare onderwerpen” in een verplichte inburgeringscursus. “Maak van ons nu geen slecht ingeburgerde gemeenschap”, zei Berger toen in De Standaard. “Wij zijn een voorbeeld van integratie. En wij gedragen ons ook goed. Is dat niet belangrijker dan dat we een beetje vrijuit zitten te praten over seks en abortus? We vragen enkel dat er rekening gehouden wordt met enkele gevoeligheden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees