Mode

Het meest besproken kledingstuk van het moment: de 'vaginabroek' van Janelle Monáe

Het meest besproken kledingstuk van het moment: de 'vaginabroek' van Janelle Monáe

Foto: *

Er passeren in de clip van 'Pynk' van Janelle Monáe wel meer extravagante outfits de revue, maar eentje in het bijzonder valt nog het meest op: de vaginabroek. Haar nieuwe single is dan ook ode aan de vulva en letterlijk een schot in de roos, want ondertussen al miljoenen keer bekeken. Dat er dan ook veel over de outfits wordt gesproken, hoeft niet te verbazen.

In 'Pynk' van Janelle Monáe & Grimes gaan haast alle verwijzingen over vagina's, soms subtiel, maar nog het vaakst 'right in your face'. Zo zijn er suggestieve lippenstiften, wordt er een vinger door het gat van een donut gestopt en wordt er in de woestijn in 'vaginabroeken' gedanst. Dat laatste was naar verluidt een ideetje van de Nederlandse regisseur Emma Westenberg en was zij het die haar landgenoot en modeontwerper Duran Lantink de opdracht gaf voor het uitwerken van de meest besproken broek van het moment.

Een opvallend ontwerp, waarvoor hij met een afbeelding van een vagina richting de bekende Amsterdamse Albert Cuypmarkt holde om er stoffen te gaan zoeken. Zelf had hij er naar eigen zeggen namelijk nog nooit eentje van dichtbij gezien. "Ik ben foto’s gaan googlen en aan het schetsen geslagen", zegt hij in een interview met NRC. "Daarmee ben ik naar de Albert Cuyp getrokken. De vrouw van de Indiase zijdewinkel vond het maar niks."

Tentoonstelling rond roze

Met vijf mensen werd er drie dagen lang hard aan gewerkt en zelfs op het vliegtuig richting L.A. werd er nog een laatste hand aan gelegd. En met succes, want de clip werd in onder meer Vanity Fair, Vogue en The Guardian bejubeld: "Vrolijk,hartverheffend en zo subtiel als een sloophamer", schreef die laatste over de roze broek, die het signaal zou geven dat "iedereen vagina's kan vieren en ervan kan genieten, zolang iedereen ze ook maar respecteert." Zelfs het Fashion Institute of Technology in New York reageerde dat het een tentoonstelling rond de kleur roze opent in september en dat ze het ontwerp er graag willen presenteren. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees