Twijfel over schuld bij dodelijk ongeval aan op- en afritten E17: “Slachtoffer was onder invloed van alcohol”

Niemand zag het ongeval op de Europalaan gebeuren. Foto: Stef Van Overstraeten

Zele / Gavere -

Elena S., de vrouw die twee jaar geleden in Zele een ongeval veroorzaakte waarbij een 32-jarige man uit Gavere omkwam, riskeert een gevangenisstraf van zes maanden, een boete van 4.000 euro en een rijverbod van twee jaar. Over de schuldvraag rijst nu twijfel.

Het was 29 januari 2016, rond 20.45 uur, toen Elena S. in Zele met haar wagen tegen die van Emanuel Windels (32) reed. De man uit Gavere overleefde de klap niet. Het ongeval gebeurde tussen de opritten van de E17 naar Antwerpen en Gent.

“Het was mijn bedoeling om naar Gent te rijden via de autosnelweg, maar ik wist niet goed waar die oprit zich bevond”, verklaarde de Gentse S. achteraf. Er waren geen getuigen van het voorval en dus moesten de vaststellingen van verkeersexperten duidelijkheid brengen.

Geëngageerd persoon

“De vrouw was aan het zoeken naar bewegwijzering en dus niet bezig met het verkeer achter zich”, zegt de raadsman die de nabestaanden van het slachtoffer verdedigt. “Ze voegde ineens in van het rechter- naar het linkerrijvak, zonder de richtingaanwijzer te gebruiken. Daardoor kon Emanuel een botsing niet meer kon vermijden. De aanrijding gebeurde amper één seconde nadat de wagen van de Elena S. op het linkervak was terechtgekomen.”

Emanuel was volgens de advocaat van de nabestaanden een zeer geëngageerd persoon. “Dat hij er niet meer is, is een heel zware klap voor zijn familie”, klonk het in de rechtbank.

Straf te zwaar

Het openbaar ministerie vordert een gevangenisstraf van zes maanden, een boete van 4.000 euro en een rijverbod van twee jaar voor Elena S. De verdediging vindt zo’n straf te zwaar. “Mijn cliënte is nog elke dag bezig met ongeval”, zegt advocate Kristien Mussche. “Ze heeft zelf een dochter van 26 jaar en kan zich niet voorstellen dat die haar ontnomen zou worden.”

“Ze begrijpt dus zeer goed wat er is gebeurd. Ze reed 70 km per uur waar 90 km per uur was toegestaan. Haar auto was ook verlicht. Het klopt dat ze zocht naar de oprit. Toch voegde ze niet ineens naar links in: ze reed al een tijdje tussen de twee rijstroken.”

Kon worden vermeden

Bovendien zeggen de drie verkeersexperten dat het slachtoffer te snel reed, tussen de 100 en de 125 km per uur. “Als hij 90 per uur had gereden, dan kon het ongeval worden vermeden”, aldus nog Mussche. “De man had ook gedronken.”

Volgens de verdediging was S. een voorzienbare hindernis en is niet bewezen dat zij in de fout ging.

De openbare aanklager beperkte zich tot de feiten. Aan de rechter om te beslissen of de vrouw al dan niet schuld treft. De uitspraak in deze zaak volgt op 15 mei.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio