Sofie (9) kan enkel menswaardig leven dankzij cannabisolie, nu heeft het gerecht die allemaal in beslag genomen

Het gerecht heeft medicinale cannabisolie, bestemd voor de zwaar zieke Sofie uit Maasmechelen, in beslag genomen. Het meisje is 9 jaar, heeft een zware vorm van epilepsie en kan alleen een relatief normaal leven leiden met cannabisolie. Haar familie getuigde daarover al vaker op TV Limburg. Haar vader Jean-Pierre Voncken heeft de situatie van Sofie al aangeklaagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block, want medicinale cannabisolie is officieel nog altijd illegaal. Het gerecht toont echter geen begrip en scheert het medicijn van Sofie nu over dezelfde kam als pakweg heroïne of cocaïne. Bij een inval in het huis van een vriend van de familie is alle cannabisolie in beslag genomen. De man riskeert een gevangenisstraf. De familie van Sofie reageert woedend.

"Legaal sterven of illegaal leven, dan is de keuze snel gemaakt." Het zijn woorden waarvan de betekenis door merg en been gaat, uitgesproken door de vader van de negenjarige Sofie Voncken. Het meisje lijdt aan epilepsie en enkel medicinale cannabis verlicht haar ziekte genoeg om haar een menswaardig leven te geven. Haar vader kloeg in het verleden al vaker aan dat de cannabisolie die ze het meisje met enkele druppeltjes per dag toedienen, illegaal is in ons land, maar daar is nog steeds geen verandering in gekomen.

Het gerecht heeft nu bij een vriend van de familie uit Antwerpen de hele voorraad aan cannabisolie en cannabispasta (waaruit cannabisolie getrokken wordt), in beslag genomen. Waarom de politie bij de man binnenviel, is vooralsnog niet duidelijk. Een petitie die de familie startte om minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan te manen om werk te maken van de legalisering van medicinale cannabis, verzamelde tot op heden al bijna 9.000 handtekeningen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen