Drieste daders maken veel schade bij stelen van middenconsole in BMW’s

Jondalar Roegiers werd het slachtoffer van vandalen: zijn linker voorruit werd kapot geklopt. Foto: svg

Evergem / Zelzate -

Vier eigenaars van BMW’s werden in Evergem het slachtoffer van inbrekers. Maandagnacht viseerden vandalen de Opel Corsa van een jongeman in Zelzate. Twee kwalijke fenomenen waartegen niet veel valt te beginnen, zegt de politie.

In de nacht van zondag op maandag werd in de omgeving van de Evergemse Maagdekenswijk ingebroken in vier wagens van het merk BMW. De daders klopten telkens de achterruit kapot om vervolgens het ingebouwde navigatiesysteem te stelen.

“Ik ging met een vriend iets drinken”, zegt Jim Matthys. “Toen we omstreeks 1.30 uur thuiskwamen, zagen we meteen de schade aan de BMW van mijn vriend. De auto stond op mijn oprit geparkeerd.”

“Helaas heeft niemand van mijn buren iets gezien of gehoord.” Voor de afhandeling van de schade is de vriend van Jim nu afhankelijk van de verzekeringen. Dat is maar goed ook, want de schade loopt gauw op tot enkele duizenden euro's.

Niemand hoort of ziet iets

Dat is meteen de reden waarom de navigatiesystemen van BMW's zo populair zijn bij dieven. De dieven werken op bestelling en verkopen de gestolen systemen elders voor een grote meerwaarde door.

Bij een ander slachtoffer van de dieven, Jeroen Van de Velde, valt een gelijkaardig verhaal te noteren. “Ik heb een camera, maar helaas staat die niet op mijn wagen gericht. Op de beelden is wel wat beweging te zien tussen 4 uur en 5.30 uur, maar ik weet niet zeker of dat de dieven zijn. Toen ik maandagmorgen ontdekte wat met mijn auto was gebeurd, kon ik niet veel anders dan vaststellen dat mijn achterruit was ingeslagen en de ingebouwde GPS gestolen was. Ook de buren konden me niets wijzer maken.”

Gevraagd naar een reactie, nuanceert commissaris Yves Tuytschaever van de politiezone Assenede-Evergem. “Het is uiteraard zeer vervelend voor de slachtoffers. Maar ondanks de vier inbraken in één nacht kunnen we niet spreken van een plaag. Het is wel zo dat er bijzonder weinig valt te beginnen tegen zulke inbraken.”

Gierende banden

In de Onteigeningsstraat in Zelzate werd dan weer Jondalar Roegiers maandagnacht het slachtoffer van vandalisme. “Toen ik om 1 uur wou gaan slapen, hoorde ik plots glas breken en een wagen met gierende banden vertrekken. Ik ging kijken en zag dat mijn linker voorruit was ingegooid. Er was niet geprobeerd in te breken.”

Het lijkt een daad van zinloos vandalisme. “Ik rij met een opvallende auto. Een witte Opel Corsa met zwarte velgen. Een buurman van mij heeft een wagen van hetzelfde merk, maar het is een ouder model. Vorige maand werd zijn spiegel afgeklopt. Misschien is het dezelfde dader, maar zeker is dat allemaal niet.”

De enige hoop die Jondalar, en met hem de lokale politie, hebben zijn mogelijke camerabeelden. “In Zelzate worden binnenkort camera's geplaatst, onder andere om dit soort misdrijven te helpen voorkomen”, klinkt het bij de politiezone Puyenbroeck.

“Het kan ontradend werken en helpen om daders te vinden. Waarom mensen zulke dingen doen, dat is ook voor ons een groot raadsel.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio