Nieuw: investeer in de zonnepanelen van je werkgever

Nieuw: investeer in de zonnepanelen van je werkgever

Werknemers kunnen investeren in zonnepanelen op het bedrijf waar ze werken. Drukkerij Inni Group lanceerde gisteren als eerste Vlaams bedrijf dit concept. Minister Tommelein kwam het project lanceren met een druk op de startknop. Foto: djr

Kortrijk / Heule -

Drukkerij Inni Group in Heule liet onlangs 2.000 zonnepanelen installeren op de daken van het bedrijf. Die wil ze nu laten financieren door haar werknemers. Geïnteresseerden kunnen vanaf 2.000 euro investeren én er zo winst op maken.

Een bedrijf dat zonnepanelen legt? Een uit de duizend, maar niet zo bij drukkerij Inni Group in Heule. Wat er zo uniek aan is? Neen, niet de hoeveelheid – toch een 2.000 zonnepanelen –, de geproduceerde energie – 600 KW of 90 procent van de energiebehoefte van het bedrijf – of zelfs de verminderde uitstoot – 190 ton CO2 minder.

Gunstig tarief

Het bedrijf is pionier omdat het de zonnepanelen aan een gunstig tarief laat financieren door haar medewerkers. Crowdlending, heet dat. “Volgende week houden we infosessies voor de geïnteresseerden. Vanaf 2.000 euro kunnen zij investeren in de zonnepanelen”, legt manager David Tielemans uit. “We zijn daarmee pionier in Vlaanderen. Op termijn zullen ook omwonenden en anderen kunnen participeren.”

Het is voor het eerst dat werknemers – 130 in dit geval – op zo'n grote schaal kunnen beleggen in zonnepanelen. Beter dan beleggen in een spaarboekje. Dat was ook al het credo van de stad Kortrijk, toen het uitpakte met het project zonnedelen. “Dat is ook zo. Wie investeert, neemt een heel laag risico, want de zon verdwijnt niet. In dit project is het rendement net geen vier procent”, zegt Manu Jans van GreenPulse, dat het project opzette.

Groen spaarboekje

Om het project te lanceren, zakte ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) af naar het Heulse bedrijf. Bovenop het dak van de drukkerij werd de startknop ingedrukt. Hij loofde alvast de aanpak van het bedrijf. “Anderen laten investeren en participeren, dat is het energiemodel van de toekomst”, klonk het. “Het is de ideale oplossing voor bedrijven om over te schakelen op hernieuwbare energie zonder dat hun competitiviteit in het gedrang komt.”

Dat de mensen in het bedrijf zo een groen spaarboekje kunnen aanleggen is natuurlijk ook meegenomen. “Werknemers verdienen zo niet enkel geld in het bedrijf, maar ook óp het bedrijf.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio