Verdachte toont speurders hoe hij partner om het leven bracht

Verdachte toont speurders hoe hij partner om het leven bracht

De politie schermde de toegang tot het appartement af. Foto: dji

Middelkerke / Haaltert -

Het gerecht hield maandag een reconstructie van de moord op Miriam Van Poel uit Haaltert. Die vond plaats in haar tweede verblijf in Middelkerke, waar de feiten gebeurden. Verdachte Emmanuel V. werkte volgens zijn advocaat goed mee.

Met een pop in de plaats van zijn overleden partner Miriam Van Poel (68) toonde V. (67) hoe hij haar in oktober vorig jaar om het leven bracht. De man toonde de speurders hoe hij haar vijf keer stak met een mes. De reconstructie liep van het moment dat de vrouw het appartement binnenkwam tot het moment dat Emmanuel V. vertrok en haar dood achterliet. “Het was een emotionele middag voor hem”, zegt zijn advocaat Jorn Verminck. “Maar hij heeft zo goed als hij kon meegewerkt.”

De politie sloot de Jean Van Hinsbergstraat in Middelkerke gistermiddag een tijdlang af. Schermen moesten de verdachte aan het oog van het publiek onttrekken toen die het appartement werd binnengebracht. Even na 13 uur arriveerde V. De politie bracht hem naar de plek waar hij zes maanden geleden zijn partner om het leven bracht.

Groenten snijden

De twee leerden elkaar vijf jaar geleden kennen in hun thuisgemeente Haaltert. Van Poel was weduwe en had met haar man nog een tweede verblijf in Middelkerke gekocht. Nadat het huis van Emmanuel V. onbewoonbaar werd verklaard, mocht hij zich van haar in de flat aan zee domiciliëren. Maar omdat de vrouw niet langer gelukkig was in haar relatie wilde ze die stopzetten. Wellicht moest V. de flat verlaten. Iets wat ze hem een week voor de feiten duidelijk gemaakt zou hebben.

Feit is dat de vrouw op 13 oktober in het appartement arriveerde. Emmanuel V. was naar eigen zeggen aan het koken voor haar. Maar het kwam tot een discussie en hij stak haar vijf keer met het mes waarmee hij groenten aan het snijden was. Daarna vertrok hij. Hij ging zich een dag later aangeven bij de politie. Maandenlang bleef hij zwijgen. Hij herinnerde zich naar eigen zeggen niet wat er precies gebeurd was. Maar recentelijk legde hij toch verklaringen af. Al sprak hij zich nooit uit over een motief voor de moord.

Nog vragen onbeantwoord

Ook na de reconstructie blijven sommige vragen nog open. Volgens zijn advocaat geen bewuste strategie van V. “Hij heeft zo goed als mogelijk meegeholpen om de feiten te reconstrueren”, zegt meester Verminck. “De feiten zijn al een tijdje geleden en hij kan het zich naar eigen zeggen niet allemaal volledig in detail herinneren. Wat op zich niet zo abnormaal is.”

Emmanuel V. zit sinds de feiten in de gevangenis van Brugge. De reconstructie betekent opnieuw een belangrijke onderzoeksdaad in een dossier dat, door de povere verklaringen van de verdachte, niet bepaald vlot vordert.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio