Juf schrijft boek over lieve leerling met ADHD

© dkr

Je juf zo hard plagen tot ze een boek over je schrijft: Thomas Delvoie van GBS Tervuren heeft het gedaan. Lerares Nadja Van Severs schreef ‘Weg Met De Juf’ over haar soms wat ondeugende leerling en bewijst dat je ook met ADHD een held kan zijn.

Ruben De Keyzer

Voor Nadja begon aan haar boek, heeft ze Thomas en zijn ouders om toestemming gevraagd. Zij waren meteen verkocht. “Ik vind het erg cool”, zegt de fiere Thomas (12). “Dit is het eerste boek over ADHD dat ik gelezen heb. En ook het eerste boek dat ik gelezen heb.”

Juf Nadja lacht. “Zo kennen we Thomas, een jongen vol humor. Het hoofdpersonage in mijn boek heet Kobe, maar ik wist meteen dat ik hem op Thomas wou baseren. Mijn hoofdpersonage moest dapper en eerlijk zijn. Iemand die niet buigt voor gezag. Allemaal mooie eigenschappen. Al durft hij de juffen wel eens te plagen...”

Volgens Nadja is het zeker voor beginnende leraren moeilijk om te werken met kinderen met ADHD.“In mijn boek heeft mijn hoofdpersonage Kobe een lieve, jonge juf. Maar omdat ze zich makkelijk laat doen, loopt Kobe over haar heen. Uiteindelijk vertrekt ze en wordt ze vervangen door een onmogelijk strenge juf. Kobe krijgt spijt en gaat op zoek om zijn oude juf terug te vinden.”

“Door mijn ADHD kan ik moeilijk stilzitten”, zegt Thomas. “Soms is er iets in me dat vraagt om recht te staan, te lopen en te roepen. Het is sterker dan mezelf. Gelukkig toont de school veel begrip voor me. Ik krijg een hoofdtelefoon om te werken, mag bij sommige lessen vijf minuten pauze nemen en krijg hulp bij het studeren. Ik vind het jammer dat ik volgend jaar naar het middelbaar moet, ik ben hier graag.”

Thomas heeft in het tweede leerjaar de diagnose ADHD gekregen en neemt medicatie.“Ik vind mijn ADHD bijzonder storend als ik moet studeren of als ik moet opletten in de les”, zegt Thomas. “Maar buiten de lesuren speel ik voetbal en toneel. Daar is het een voordeel dat ik barst van energie. In het derde middelbaar wil ik naar de kokschool gaan. Een chef-kok is altijd bezig, dus dat is zeker iets voor mij.”

Het boek wordt uitgegeven bij Clavis.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs