Verkiezingen 2019: België trekt op zondag 26 mei 2019 naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen

Verkiezingen 2019: België trekt op zondag 26 mei 2019 naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen

Foto: IMAGEGLOBE

Op zondag 26 mei 2019 trekken alle meerderjarige Belgen naar de stembus voor de verkiezingen voor het Federale Parlement, het Europees Parlement en de regionale parlementen.

Verkiezingen 2019: lees hier alle nieuws over de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen zullen worden gehouden tussen donderdag 23 mei en zondag 26 mei 2019. Die vier dagen moeten alle EU-lidstaten de mogelijkheid geven de stembusgang te organiseren volgens hun eigen kieswetgeving. Zo worden de Europese verkiezingen in Nederland traditioneel op een donderdag gehouden, terwijl in België en de meeste andere landen de kiezers op zondag naar de stembus trekken. Ook de komende gemeenteraadsverkiezingen, op 14 oktober, vinden op een zondag plaats.

Omdat in ons land de regionale verkiezingen samenvallen met verkiezingen voor het Europees parlement, wil dat zeggen dat ook het Vlaams parlement, het Waals parlement, het Brussels parlement, het parlement van de Franse gemeenschap en het parlement van de Duitstalige gemeenschap op 26 mei verkozen zullen worden.

Ook de federale verkiezingen in België vallen samen met de Europese. Op 26 mei worden dus tegelijk de federale volksvertegenwoordigers voor ons land verkozen. Ook vijf jaar geleden werden alle verkiezingen op één dag gehouden.

Door de Brexit zullen er overigens niet langer 751, maar slechts 705 Europese parlementsleden verkozen worden. Van de huidige 73 Britse zetels worden er 27 verdeeld onder 14 lidstaten die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in het Europese halfrond. De 46 overige zetels worden vrijgehouden voor een eventuele volgende uitbreiding van de Europese Unie.

Het is ondertussen ook afwachten of ons land kan instemmen met de invoering van een verplichte kiesdrempel voor de Europese verkiezingen. Op het overleg met zijn Europese ambtgenoten kreeg minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdag te horen dat er tegen het einde van de maand een doorbraak moet zijn. De door Duitsland gevraagde kiesdrempel van 2 tot 5 procent in de (grote) lidstaten die meer dan 35 zetels in het Europees parlement tellen, stoot op Belgisch verzet. Het is met name regeringspartij N-VA die principiële bezwaren aantekent omdat kleine, regionale partijen in Spanje onverkiesbaar dreigen te worden. “Bovendien is de invoering van een kiesdrempel een interne kwestie”, zegt Europees parlementslid Sander Loones.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees