West-Vlaanderen wil duizend Franse werklozen naar Vlaamse bedrijven loodsen

West-Vlaanderen wil duizend Franse werklozen naar Vlaamse bedrijven loodsen

Jean de Bethune. Foto: kkv

De provincie West-Vlaanderen heeft een samenwerkingsakkoord getekend met het Franse département du Nord. Bedoeling is om vanaf 2019 een duizendtal Franse werklozen richting naar personeel snakkende West-Vlaamse bedrijven te loodsen.

De problematiek is gekend: bedrijven in West-Vlaanderen raken erg moeizaam aan geschikt personeel. De gemiddelde werkloosheidsgraad bedroeg er vorig jaar 5,5 procent, en in sommige arrondissementen (onder meer Tielt en Diksmuide) duikt dat cijfer onder de vier procent. Omgekeerd kent Noord-Frankrijk hoge werkloosheidscijfers: gemiddeld 12,6 procent in 2017.

Daarom gaan de provincie en het Franse departement samenwerken. West-Vlaanderen en de Franse buren zijn al tientallen jaren partners in onder meer de domeinen cultuur en natuur, maar slaan nu voor het eerst de handen samen op de arbeidsmarkt.

Concreet, zo vertelt gedeputeerde voor economie en externe relaties Jean de Bethune (CD&V), start na de zomer een proefproject om een vijftigtal Franse werkzoekenden te begeleiden naar een job in West-Vlaanderen. “Vanaf 2019 mikken we op een duizendtal Franse werklozen die bij West-Vlaamse bedrijven aan de slag zijn”, aldus de Bethune.

De samenwerking omvat de selectie van werklozen en bedrijven, maar ook het luik mobiliteit. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het inleggen van bussen en het organiseren van carpoolen. Ook zullen de werklozen Nederlandse les krijgen, met de nadruk op veiligheidsinstructies.

Corrigeer

NIEUWS