Fit & Gezond

Model waarschuwt: ‘Het maakt niet uit hoe jong of fit je bent, controleer je borsten regelmatig’

Model waarschuwt: ‘Het maakt niet uit hoe jong of fit je bent, controleer je borsten regelmatig’

Foto: Instagram/ Stina Sanders

Stina Sanders (27) postte op dinsdag een foto van haar rechterborst op Instagram nadat ze een borstpunctie liet uitvoeren. Hiermee wil het model jonge vrouwen aanzetten om op regelmatige basis hun borsten te controleren. Het model ontdekte zelf toevallig een knobbeltje in haar rechterborst en onderging een borstpunctie om na te gaan of het knobbeltje goedaardig is.

Stina Sanders publiceerde een foto op Instagram van haar half ontblote rechterborst om jonge vrouwen bewust te maken van de risico's op borstkanker. Het Londense model onderging op dinsdag zelf een borstpunctie, nadat ze een knobbeltje in haar rechterborst ontdekte en hoopt met de foto andere vrouwen aan te zetten om hun borsten op gepaste tijden nauwkeurig te controleren.

In het bijschrift van de foto schreef ze dan ook het volgende: "Vandaag liet ik een borstpunctie (naald in de borst) uitvoeren om te verifiëren of het knobbeltje in mijn borst goedaardig is. Hoewel borstkanker bij vrouwen onder de dertig eerder zeldzaam is, wordt elk jaar bij één jonge vrouw op duizend borstkanker vastgesteld. Het maakt niet uit hoe jong of fit je bent, je moet regelmatig je borsten controleren op eventuele tekenen van borstkanker. Controleer je borsten, je boezem, je voorgezel of hoe je ze ook noemt. Controleer ze vandaag."

Aan de Britse krant Daily Mail verklaarde ze dat ze het knobbeltje bij toeval in bed ontdekte. Nadat ze hierover met haar vrienden sprak, merkte ze op dat het merendeel hun borsten nooit echt controleerde, omdat ze er vanuit gingen dat ze toch te jong waren om kanker te krijgen. "Met deze foto wilde ik het belang van zelfcontrole en een snelle aanpak illustreren."
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees