Andy Rihs, sterke man achter BMC, is overleden: hoe ziet de toekomst van de wielerploeg eruit?

Brussel -

De Zwitserse zakenman Andy Rihs is woensdagavond op 75-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen leukemie. Dat meldt het BMC Racing Team, de wielerploeg die hij mee opstartte. Maar hoe ziet de toekomst van die ploeg van onder meer Greg Van Avermaet en Dylan Teuns er nu uit?

Rihs was de drijvende kracht achter wielerploeg BMC (een fietsenfabrikant), het team van onder meer Greg Van Avermaet, Jurgen Roelandts, Dylan Teuns en Loïc Vliegen. Hij startte die ploeg nadat hij eerder in het peloton actief was met Phonak (marktleider in hoorapparaten). Na het dopingschandaal rond Tourwinnaar Floyd Landis in 2006 liet hij dat team ontbinden.

Met BMC won Rihs in 2011 de Tour, toen Cadel Evans met het geel naar huis mocht. Ook Philippe Gilbert behaalde enkele mooie successen in het rood-zwarte shirt.

Andy Rihs, sterke man achter BMC, is overleden: hoe ziet de toekomst van de wielerploeg eruit?
Rihs met Eddy Merckx en Cadel Evans in Qatar Foto: Photo News

"Een voorbeeldige visionair"

"Het is met grote droefheid dat het BMC Racing Team de dood van eigenaar Andy Rihs aankondigt", klinkt het in een persbericht. "Andy Rihs stierf na dapper tegen de ziek te hebben gestreden op de leeftijd van 75 jaar op woensdag 18 april in de Susenberg kliniek in het Zwitserse Zürich, in aanwezigheid van zijn familie."

 

 
"Andy was niet alleen eigenaar en hoofdsponsor van het BMC Racing Team, maar ook een vriend die van het leven genoot en graag die vreugde deelde. Met hem verliezen we een voorbeeldige visionair, een enthousiaste sportfan, een gepassioneerde fietser en een groot voorstander van sport. Zijn vrijgevigheid, zijn gevoel voor humor en zijn aanstekelijke lach hebben de man gevormd die sinds het begin van het BMC Racing Team aan onze zijde stond. Ons verdriet is onbeschrijfelijk, maar we zullen doorgaan op zijn visie. Enkel dankzij het grote engagement van Andy heeft BMC zich zowel in sportieve als in economische zin zo goed kunnen ontwikkelen. Andy heeft ons allemaal geïnspireerd. We betuigen dan ook ons oprechte medeleven met de familie en vrienden van Andy. We zullen Andy in eeuwige herinnering houden en voor altijd dankbaar zijn voor zijn vriendschap en steun."

 

Wat met de ploeg?

Door de sukkelende gezondheid van geldschieter Rihs ging ploegmanager Jim Ochowicz de voorbije maanden al op zoek naar budget om zijn WorldTour-ploeg ook in 2019 in het peloton te houden. Een opdracht met steeds meer positieve signalen. Ochowicz vroeg zijn renners nog tijd tot begin mei, maar er lijkt eerder schot in de zaak te komen.

Dankzij de komst van een nieuwe CEO bij BMC zou de fietsconstructeur dan toch bij de ploeg blijven, als cosponsor. Ook de handtekeningen van de andere cosponsors zijn er al. Vooralsnog ontbreekt nog een hoofdsponsor, maar daarvoor zou Ochowicz schermen met drie kandidaten. Hij wil een project van lange termijn, met onder anderen de Belgen Greg Van Avermaet en Dylan Teuns als speerpunten.

Naast wielersponsor was Rihs ook eigenaar van de Zwitserse voetbalclub Young Boys Bern.

LEES OOK: Amper drie dagen na seizoenseinde in Amstel moest Van Avermaet al opnieuw aan de bak op de kasseien

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.