Theatergroep Vooruit Deinze speelt ‘Ghetto’

Foto: John De Vlieger

Deinze - Theatergroep Vooruit Deinze speelt dit en komend weekend het stuk ‘Ghetto’ van Joshua Sobol, in een regie van Dirk Van Vaerenbergh in hun vertrouwde toneelzaal Palace, op de Markt in Deinze

‘Ghetto’ (1984) van de Israëlische toneelschrijver Joshua Sobol is gebaseerd op ware feiten. Toen de Duitsers de oorspronkelijk 80.000 Joodse inwoners van Vilnius reduceerden tot 16.000 en ze opsloten in zeven straten, leefden ze in erbarmelijke toestanden.

Een vrachtwagen rijdt het ghetto van Wilna binnen. Kittel, SS-officier, houdt Chaja, een lid van de groep staande. Zij blijkt een zak bonen te hebben en Kittel wil haar daarom neerschieten. Dan wordt bekend dat zij een bekende zangeres is. Zij treedt vervolgens op, om haar leven te redden. Vier maanden na de instelling van het ghetto vat Gens, de door de nazi's aangestelde joodse leider, het plan op om toneelvoorstellingen te geven.

Jacob Gens slaagt erin de intellectuele en spirituele identiteit van de Joden te bewaren. Hij organiseerde meer dan 100 muziek- en dansvoorstellingen, waarin acteurs, zangers, dansers, poppenspelers en muzikanten speelden en optraden voor de Nazi’s. Zo gaf hij de Joden werkzekerheid en zo behielden ze hun intellectuele en spirituele identiteit. Uiteindelijk overleefden 250 mensen. Dit is hun verhaal.

Cast

Op scène: Lena Adams, Gust Bilcke, Margot Debisschop, Sofie Caluwé, Febe Coghe, Joppe De Campeneere, Kyara De Craene, Eva Degeyter, Lisa De Lange, Matice De Spiegeleer, Noemie De Volder, Ellen Devos, Lies Devos, Ginette Filliers, Raymond Haerens, Remon Lammertijn, Valery Lesage, Bo Loncke, Fem Mattheeuws, Kris Mattheeuws, Pieterjan Mattheeuws, Thomas Planckaert, Ilja Schoors, Koen Schoors, Masha Schoors, Veerle Schoors, Zoë Standaert, Sam Stroobandt, Eline Tijtgat, Griet Van Daele, Marie Vande Maele, Isabelle Vandevelde, Kenneth Vandevelde, Stella Vandevelde, Timothy Vande Velde, Liesbet Vandewalle, Sofie Vanlerberghe, Emmie Van Speybroeck, Jolien Van Speybroeck, Jona Van Steelandt, Hilde Van Vynckt, Lander Wanseele, Victor Wanseele, Wesley Wanseele en Marc Willems.

Praktisch

Wanneer: 21, 27 en 28 april en 4 en 5 mei 2018 telkens om 20 u

Waar: zaal Palace, Markt 32, Deinze

Tickets: www.vooruitdeinze.be . Toegangskaarten zijn ook aan de kassa te verkrijgen

voor het begin van de voorstelling tenzij de voorstelling uitverkocht is

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio