Haar vader werd 'per ongeluk' gecremeerd, maar daar laat Elza het niet bij

VIDEO Crematie 'per vergissing' krijgt juridisch staartje . Video: ATV

Antwerpen / Berchem -

De crematie van een man uit Antwerpen die drie jaar geleden per vergissing werd uitgevoerd, heeft een juridisch staartje gekregen. Elza Verswijver, de dochter van de man, wil meer duidelijkheid over de fouten die toen werden gemaakt. Zij meent dat er meer aan de hand is dan een domme vergissing. "Na drie jaar wil ik weten wat er met mijn vader is gebeurd", klinkt het.

"Je gaat me toch niet verbranden, hè? Ik wil begraven worden, net zoals de rest van de familie.”

Het was één van de laatste zinnen die Jozef Verswijver (85) op zijn sterfbed uitsprak. Hij overleed op 1 juni 2015 aan de gevolgen van keelkanker. Daags na het overlijden trok zijn dochter naar een begrafenisondernemer in Borgerhout om de uitvaart voor te bereiden. Jozef wilde op het kerkhof in de Berchemse Floraliënlaan worden begraven. Er werd ook al in een plekje voorzien voor zijn vrouw Francine (84).

Een dag later wou ze haar vader een laatste groet gaan brengen. “Een medewerker verzocht ons om even in een lokaaltje te wachten”, klonk het toen. “Dan kwam hij met een brede glimlach binnen. Laconiek vertelde hij dat ze mijn vader die middag ‘per vergissing’ hadden gecremeerd. Ze hadden hem verwisseld met een andere persoon. Ik was volledig van de kaart: we hadden uitdrukkelijk gezegd dat hij begraven wilde worden.”

De begrafenisondernemer werd niet veroordeeld, maar Elza tekende beroep aan. Ze is van overtuiging dat er gesjoemeld werd met papieren. "Het kan niet zijn dat iemand gecremeerd wordt zonder toestemming", vertelt haar raadsman aan ATV. "Achteraf de papieren creëren, is niet het juiste signaal naar de sector."

"Ik heb hem niet meer kunnen groeten, dat is het ergste wat mij kon overkomen", vertelt Elza nog. "Ik wil dat dit niemand nog overkomt en ik wil duidelijkheid. Na drie jaar wil ik weten wat er met mijn vader gebeurd is, dan kan ik het afsluiten."

De zaak kwam donderdag voor in het Hof van Beroep. Op 3 mei beslist de kamer van inbeschuldigingstelling of er bijkomend onderzoek komt.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S