Denderleeuws familiebedrijf pakt uit met wereldrecord

Rode Duivels deze zomer te zien op GROOTSTE MOBIELE SCHERM TER WERELD

Denderleeuw -

Familiebedrijf HD Ledshine uit Denderleeuw pakt uit met wat het zelf het grootste mobiele scherm ter wereld noemt. The Black Pearl is 144 vierkante meter groot, meet 16 bij 9 meter en kan in amper een uur tijd worden opgesteld.

HD Ledshine, een afdeling van Globe Show Center, is een familiebedrijf in de Fabriekstraat in Denderleeuw die wordt gerund door CEO Tony Winter, zijn vrouw Marie-Christine Mareels — die in 1981 als Emly Starr deelnam aan het Eurovisiesongfestival — en hun dochter Julie De Schrijver samen met haar vriend Max Verbruggen. Ze verhuren grote modulaire en mobiele led-schermen en pakken nu uit met “het grootste mobiele scherm ter wereld”, naar een idee van Tony.

“Het is een droom waarvan iedereen altijd zei dat het onmogelijk was”, zegt Julie. “Ook constructeur Jans Creacar vond dat op het eerste gezicht, tot die daarop moest terugkomen na heel wat berekeningen en overleg. Papa heeft altijd al zijn grenzen willen verleggen, zo pakte hij in de jaren zeventig uit met de grootste mobiele podiumwagen en ook nu ging hij voor een wereldrecord.”

Het scherm is 144 vierkante meter groot, zestien meter breed en negen meter hoog, kan in amper een uur worden opgesteld en kan 360 graden draaien. “Het grootste mobiele scherm tot hiertoe bevond zich in Engeland en meet 120 vierkante meter, maar dat heeft geen perfecte 16/9-beeldverhouding. De grootste schermen in die verhouding meten maximaal honderd vierkante meter.”

Het Denderleeuwse scherm heeft 6.230.016 pixels en benadert de 4K-beeldkwaliteit, vier keer zo scherp als full HD, en kreeg de naam The Black Pearl. “Omdat we met zwarte pixels werken om een zo hoog mogelijk contrast te krijgen en Max Sparrow is onze kapitein”, grapt Tony.

WK-uitzending in Antwerpen

“Tegen het einde van het jaar krijgt onze Black Pearl er een broertje bij. Zo kunnen de twee schermen op festivals links en rechts van het podium worden geïnstalleerd”, gaat Julie verder.

Het grootste scherm ter wereld huren kost 20.000 euro voor een dag, maar voor vier dagen op een festival bijvoorbeeld betaal je 26.000 euro. “Op de vakbeurs in Frankfurt werd het al enthousiast onthaald door onder andere inwoners van Dubai en India. In Antwerpen zal deze zomer het scherm opgesteld staan om de wedstrijden van de Rode Duivels tijdens het WK voetbal uit te zenden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio