Traditionele restaurants in centrum Brussel zitten in slechte papieren: vrees voor nieuwe faillissementen

La Brouette. Foto: amg

Brussel -

Zes bekende Brusselse horecazaken rond en op de Grote Markt hebben het financieel moeilijk. De ondernemers vragen bescherming tegen hun schuldeisers. Horeca Brussel vreest dat de traditionele restaurants zullen verdwijnen.

Drie ondernemers achter zes bekende Brusselse horecazaken in het historisch centrum van Brussel zijn woensdag naar de rechtbank getrokken om bescherming te vragen tegen hun schuldeisers. Het gaat om de bekende zaken 't Kelderke, l'Estaminet du Kelderke, La Taverne du Passage, Vincent, La Rose Blanche en La Brouette.

Twee maanden geleden vroeg de groep achter elf andere bekende Brusselse horecazaken al het faillissement aan, maar die vergelijking gaat volgens de eigenaars van de zes horecazaken niet op. “Een faillissement zit er niet aan te komen. We willen ons ontdoen van spoken uit het verleden”, klinkt het in De Tijd.

Toch valt het op dat de laatste maanden meer en meer traditionele restaurants in het historisch centrum van Brussel in moeilijk vaarwater zitten. “Dat heeft drie redenen”, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. “De aanslagen zitten daar nog altijd voor iets tussen. Maar vooral het ‘archislecht’ mobiliteitsbeleid van het Gewest en de abrupte invoer van de voetgangerszone zijn de boosdoeners.”

Mobiliteitsproblemen

Volgens Van Muylders is het geen toeval dat bovenstaande redenen net de traditionele huizen pijn doen. “Die restaurants leven van toeristen en de wat oudere Brusselaars en mensen uit de rand. Maar die tweede doelgroep komt niet meer naar het centrum van de stad door de mobiliteitsproblemen.”

“Andere horecazaken met een ander concept doen het dan weer wel goed, maar die trekken een heel ander publiek aan. Een publiek dat geen 50 euro op een avond wilt uitgeven, maar slechts de helft van dat bedrag. De traditionele restaurants werken ook meestal met meer personeel dan de nieuwere zaken. De personeelskosten bedragen liefst 50 procent van alle kosten.”

Van Muylders vreest dat er nieuwe faillissementen volgen als niet ingegrepen wordt. “Het horecalandschap is ongetwijfeld grondig aan het veranderen. Maar het Gewest moet ook meer inspanningen doen voor deze historische restaurants. Er werken daar heel veel mensen en hun jobs staan op het spel.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees