Het moest op een ongeluk lijken, maar 54-jarige Jan nu toch naar cel voor dood van minnares

Het moest op een ongeluk lijken, maar 54-jarige Jan nu toch naar cel voor dood van minnares
Hasselt / Houwaart / Sint-Joris-Winge / Tielt / Tielt-Winge / Meensel-Kiezegem / Sint-Truiden -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag de 54-jarige Jan Rasschaert uit Tielt-Winge tot 20 jaar opsluiting veroordeeld voor doodslag op zijn minnares Mia Verschueren in Sint-Truiden. Na haar dood stichtte hij brand in haar flat aan de Gorsemweg. Verschueren werd op 17 februari 2015 in haar appartement gedood door slagen van een wijnfles op het hoofd. Ze bloedde dood.

Jan Rasschaert, die een dubbelleven leidde, sloeg slachtoffer Mia Verschueren driemaal krachtig met een volle fles wijn op het hoofd. Dat gebeurde op 17 februari 2015 in haar flat aan de Gorsemweg in Sint-Truiden. De vrouw verloor het bewustzijn en overleefde de slagen de eerste minuten, maar uiteindelijk bezweek ze aan de opgelopen kwetsuren. Na de slagen deed hij niets om haar te helpen. Om het element voorbedachtheid weg te halen, verwees de rechtbank naar het gebruik van de volle fles wijn. “Hij nam niet op voorhand een wapen mee. Hij nam het eerste beste voorwerp dat hij kon aantreffen, een volle wijnfles in de keuken,” aldus de rechtbank.

LEES OOK. Hij hield er een dubbelleven op na en vermoordde zijn minnares: “Ik wilde het op een ongeluk doen lijken”

Volgens de rechtbank voelde de man zich onder druk gezet, omdat de vrouw verwachtte dat hij bij haar zou intrekken. Hij wilde zijn gezin echter niet achterlaten. Ze had een dossier samengesteld over hun relatie, ze had kort voor de feiten aan zijn deur gestaan en een ultimatum gesteld. De rechtbank oordeelde dat de uitvoering van de doding in schril contrast stonden met de meticuleuze wijze waarop beklaagde daarna het “ongeluk” in scène heeft gezet, waardoor voorbedachtheid niet weerhouden kan worden. Na haar dood is hij wel meer dan een uur bezig geweest om sporen te doen verdwijnen. Hij poetste het appartement, verwijderde sporen in de keuken en versleepte het lichaam naar de living. Hij wilde laten uitschijnen dat ze gestruikeld was over een deken in de zetel. Als sluitstuk wilde hij de plaats van de feiten in brand steken. Die brand zou zij ook per ongeluk hebben veroorzaakt tijdens haar val.

De rechtbank meende dat hij de batterijen uit de branddetector verwijderd had na haar dood. Hij was trouwens ook de nog enige levende persoon in het appartement. Op het ogenblik dat hij brand stichtte, waren er veel bewoners in het gebouw aanwezig, zodat hij anderen ook in gevaar had gebracht. Hij stichtte brand om zijn eigen hachje te redden, oordeelde de rechtbank. De feiten getuigen volgens de rechtbank van een extreem narcisme en een gebrek aan empathie. In de cel kan hij inzicht krijgen over zijn daden en de gevolgen ervan, klonk het.

Aan de zoon is hij 20.000 euro morele schadevergoeding verschuldigd, plus 1 euro provisioneel voor de materiële schadevergoeding. De rechtsplegingsvergoeding bedraagt 2.400 euro. aan de brandverzekeraar moet hij 56.102 euro. De gerechtskosten voor Jan Rasschaert lopen op tot een bedrag van ruim 37.000 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees