WOI-noodwoning gerestaureerd en verhuisd naar Fort van Breendonk

WOI-noodwoning gerestaureerd en verhuisd naar Fort van Breendonk

Foto: Joris Herregods

Puurs -

Op de site van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is de verplaatsing en heropbouw van een noodwoning van net na de eerste wereldoorlog afgerond. Het gaat om de laatste overblijvende van 142 noodwoningen op het grondgebied van Willebroek die in de loop der jaren allemaal verloren gingen. Het piepkleine gebouw - 6 bij 6 meter - zal op termijn ook binnenin worden heringericht om te tonen hoe het leven in een noodwoning was.

Tijdens de eerste wereldoorlog werden in ons land naar schatting 65.000 woningen vernield door het oorlogsgeweld. Willebroek werd zwaar getroffen door beschietingen van het Fort van Breendonk - een onderdeel van de buitenste Antwerpse fortengordel - en het vrijmaken van het schootsveld. Het Koning Albertfonds werd opgericht om waar nodig kleine houten barakken te plaatsen voor wie geen dak meer boven het hoofd had en niet de middelen had om daar zelf weer in te voorzien. Het resultaat was dat er over het hele land in enkele jaren tijd 9.500 noodwoningen werden geplaatst. De helft daarvan was slechts 6 bij 6 meter groot.

“Door het minderwaardige materiaal en het feit dat ze bedoeld waren als tijdelijke oplossing, zijn de meeste noodwoningen in de loop der jaren weer afgebroken”, zegt Herbart Beyers van het Fort van Breendonk. “Toen dat lot ook de voorlaatste van de noodwoningen op het grondgebied van Willebroek trof, is er beslist om de allerlaatste te restaureren en naar hier te verhuizen. De eigenaar heeft het ons geschonken.”

Leerlingen van de technische school gingen met het nog bruikbare deel van het materiaal aan de slag, nadat eerst alle asbest was verwijderd. Nu ze heropgebouwd is, zal de noodwoning worden gebruikt in het WOI-onderdeel van de exposities van het Fort.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees